Fjäderkonstanten
I en laboration bestämdes fjäderkonstanten på två olika sätt. Ena sättet var att använda förlängning vid bestämning av fjäderkonstanten k. Man prövade med olika vikter på en fjäder för att se hur mycket den har förlängts. Och därefter bestämdes fjäderkraften, och en diagram, fjäderkraften som funktion av fjäderförlängningen (m) ritades. Lutningen bestämdes och lutningen motsvarade fjäderkonstanten.
Det andra sättet var att använda svängningstiden vid bestämning av fjäderkonstanten k. Olika vikter hängdes på en fjäder, och sedan svängde fjädern vertikalt. Man mätte tiden för 10 svängningar. En tabell upprättades med massa, tiden för 10 svängningar, tiden för en svängning och tiden för en svängning i kvadrat. En diagram ritades med svängningstiden i kvadrat som funktion av massan. Lutningen bestämdes genom att , där K är lutningen på linjen. Formeln för svängningstiden för en fjäder är .
.
Nu ska vi utvärdera vilken metod som är bättre och ska användas genom att analysera fel i mät och beräkningssätten för att komma fram till vilken av metoderna i det första eller andra sättet som är bättre.
Jag vet inte hur jag ska komma vidare.
Du behöver använda dina mätdata. Hur mycket har du gjort med dem?
Laguna skrev:Du behöver använda dina mätdata. Hur mycket har du gjort med dem?
Ja, jag har mätvärden i tabell och diagram. Ska jag använda de svar jag fick i de olika metoderna att bestämma fjäderkonstanten eller hur menar du?
Hur stora är de möjliga mätfelen?
Laguna skrev:Hur stora är de möjliga mätfelen?
För det första sättet (använda förlängning vid bestämning av fjäderkonstanten k.) fick jag att fjäderkonstanten var 7,90 N/m. För det andra sättet (använda svängningstiden vid bestämning av fjäderkonstanten k.) fick jag att fjäderkonstanten var 7,98 N/m.
Laguna skrev:Hur stora är de möjliga mätfelen?
Laguna skrev:Hur stora är de möjliga mätfelen?
Hur ska jag göra en feluppskattning?