3 svar
7727 visningar
mrjinx behöver inte mer hjälp
mrjinx 12
Postad: 19 sep 2017 17:43 Redigerad: 19 sep 2017 17:50

molekylbindning och kovalentbinidning

socker består av glukos och har molekylformen C12H22O11 och har jag rätt så är den en molekylförening( inte säker får rätta mig om jag har fel  ). i vatten så tror jag att  sockret blir en kovalentbindning  och vätebindning ( . 

1 vet inte om jag har förstått rätt 

2 vad är skillnaden mellan en kovalent bindning och en molekylbinding .

Teraeagle 21189 – Moderator
Postad: 19 sep 2017 17:53 Redigerad: 19 sep 2017 17:55

Glukos är mycket riktigt en molekylförening, vilket betyder att den hålls ihop av kovalenta bindningar. Det gäller oavsett ifall det är sockerkristaller eller om sockret är löst i vatten. Det som händer när man löser socker i vatten är det skapas intermolekylära bindningar mellan glukosmolekylerna och vattenmolekylerna. I det här fallet handlar det om vätebindningar, men det kan i andra fall handla om t.ex. dipol-dipolbindningar.

Molekylbindning är ett annat namn på kovalent bindning, men det sistnämnda är vanligare och det namn du bör använda.

(Formeln du har skrivit gäller för sackaros, som är sockerarten i strösocker. Glukos är en annan sockerart som har formeln C6H12O6).

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 19 sep 2017 17:56

Druvsocker är det samma som glukos som har molekylformeln C6H12O6. Vanligt strösocker kallas även sackaros och har molekylformeln C12H22O11 (det består av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl som sitter ihop och har förlorat en vattenmolekyl). De olika atomerna i sackaros (och i glukos ) sitter ihop med varandra meden sorts bindning som heter kovalent bindning eller elektronparbindning (det är samma sak). Ämnen som sitter ihop med kovalenta bindningar kallas molekyler, om de är oladdade (laddade partiklar kallas joner). Ordet molekylbindning brukar man inte använda, men om man använder det så skulle det betyda precis samma sak som kovalent bindning).

Om du har socker i fast form, så är det massor av molekyler i minskta lilla sockersmula. De olika sockermolekylerna sitter ihop med varandra med vätebindningar. För att vara en av de svaga bindningarna ( = bindningar som verkar mellan olika molekyler) är vätebindnngar ganska starka. Det gör att det går åt ganska mycket värme för att smälta socker (akta dig! det blir ruskigt varmt och dessutom klibbigt). Om man löser upp socker i vatten så kommer sockermoelkylerna att fortsätt vara precis likadana som tidigare, emn det kommer att bli vätebindningar mellan sockermolekylerna och vattenmolekylerna. (Inuti varje vattenmolekyl finns det också kovalenta bindningar mellan syre och väte.)

mrjinx 12
Postad: 19 sep 2017 17:58
Teraeagle skrev :

Glukos är mycket riktigt en molekylförening, vilket betyder att den hålls ihop av kovalenta bindningar. Det gäller oavsett ifall det är sockerkristaller eller om sockret är löst i vatten. Det som händer när man löser socker i vatten är det skapas intermolekylära bindningar mellan glukosmolekylerna och vattenmolekylerna. I det här fallet handlar det om vätebindningar, men det kan i andra fall handla om t.ex. dipol-dipolbindningar.

Molekylbindning är ett annat namn på kovalent bindning, men det sistnämnda är vanligare och det namn du bör använda.

(Formeln du har skrivit gäller för sackaros, som är sockerarten i strösocker. Glukos är en annan sockerart som har formeln C6H12O6).

tack för svaret. 

Svara
Close