Finns det någon bindning?
Hej!
På ett papper jag fått står det att helium och neon samt väte har van der Waalsbindningar. Men det är väl grundämnen, de har väl inga bindningar alls? De är ju inte molekyler.
Det står även att natriumklorid är en jonbindning. Varför? För natrium är väl en metall och då har den väl metallbindning? Eller måste båda ämnena vara metaller?
Tacksam för svar!
van der Waals-bindningar verkar MELLAN olika molekyler. Det är van der Waalsbindningar och de andra svaga krafterna (dipol-dipolbindning och vätebindning) som gör att det finns vätskor vid rumstemperatur. Om man kyler ädelgaser tillräckligt mycket, så att värmerörelserna blir mindre än van der Waalskrafterna, så blir de vätskor. Kyler man dem ännu mer kan de bli till fast form.
Natriumklorid är uppbyggt av natiumJONER och kloridJONER. Det finns inga natriumatomer eller kloratomer eller klormolekyer i natriumklorid. Metallbindning verkar mellan metallATOMER, inte metalljoner - de har inga valenselektroner kvar som kan ingå i elektronmolnet.
Smaragdalena skrev:van der Waals-bindningar verkar MELLAN olika molekyler. Det är van der Waalsbindningar och de andra svaga krafterna (dipol-dipolbindning och vätebindning) som gör att det finns vätskor vid rumstemperatur. Om man kyler ädelgaser tillräckligt mycket, så att värmerörelserna blir mindre än van der Waalskrafterna, så blir de vätskor. Kyler man dem ännu mer kan de bli till fast form.
Jag förstår inte riktigt vad du menar för atomerna är ju inga molekyler hur kan de ha van der Waals-bindnigar då? Sätter sig atomerna ihop två och två och mellan molekyler av samma ämnen bildas van der Waals-bindningar?
Molekylerna (eller atomerna) klumpar ihop sig genom van der Waalsbindninar (och dipol-dipolbindning och vätebindning) men de här klumparna sitter inte alls ihop lika hårt som atomerna i en molekyl gör.
Om det t ex inte hade funnits vätebindningar skulle vatten ha varit en gas vid rumstemperatur. Vätebindnignar är betydligt starkare än vdW-bindningar.