Finns det mer/mindre demokratiska ideologier?
Jag förstår att vissa ideologier har mer eller mindre indrag av demokrati men har svårt att ge konkreta exempel på detta. Tänker att konservatism är mindre demokratisk än exempelvis socialismen då de tror på att endast vissa passar i vissa positioner i samhället osv. Finns det något mer?
Det är en lite svår fråga för att det beror lite vad man menar med demokrati och lägger i det begreppet. För vissa handlar demokrati enbart om folkligt inflytande, fria val, yttrandefrihet m.m. medan för andra så inbegriper det också saker som mänskliga rättigheter, rättigheter för hbtq-personer, rätt att göra abort m.m.
Det finns två ideologier som tydligt lett till väldigt odemokratiska och diktatoriska samhället. Det är nazismen(nationalsocialismen) och kommunismen. Nazismen är på ett sätt tydligt odemokratisk då en del i den är rasbiologiläran om att olika folkgrupper har olika egenskaper och därmed olika värden i samhället samt att vissa raser är överlägsna. Kommunismen som ideologi har lett till väldigt auktoritära samhällen med brist på yttrandefrihet och stort förtryck av befolkning och minoriteter i exempelvis i Ryssland och det forna Sovjetunionen. Kommunismens grundtankar är däremot inte helt odemokratiska utan handlar om ett klasslöst samhälle där arbetarna äger produktionsmedlen samt en stark stat och begränsning av den egna friheten. En del hävdar att det dock är ideologin i sig som leder till odemokratiska samhällen och att det inte är möjligt att skapa ett fullt ut demokratiskt samhälle som är kommunistiskt. Andra som själva betecknar sig som kommunister menar att det var andra faktorer än kommunismen i de kommunistiska staterna som gjorde att de utvecklade sig i en odemokratisk riktning och att kommunism och demokrati kan gå hand i hand.
Om vi går till socialism så utgår socialismen ifrån att det ska finnas en stark stat som ska sörja för människornas behov och utjämna klasskillnader och en begränsad ekonomisk frihet för människorna. Socialistiska samhällen fanns exempelvis under Kalla kriget i DDR, Ungern och Polen. Dessa samhällen utvecklade sig också i en mindre demokratisk riktning. Exempel på sådan var att det i dessa länder fanns en stor brist på yttrandefrihet och att staten kontrollerade och övervakade människorna samt i många fall också straffade de som var kritiska eller protesterade. Det har dock inte bara med socialism att göra. Olof Palme i Sverige bedrev under 1970- och 1980-talet något som han kallade för en demokratisk socialism med en socialistisk grundsyn men där det var viktigt att värna demokratin som inte skett i alla socialistiska stater.
Dina tankar om konservatismen håller jag inte helt med om. Konservatismens grund handlar om att bevara samhällssystem och förändra långsamt och bevara traditioner. När konservatismen uppstod under 1700-talet så var den en motreaktion mot liberalismen som ville ha frihet och demokrati. Det som konservatismen då ville bevara och ha kvar var en enväldig odemokratisk kung och ärvda titlar för adeln. Då var konservatismen rätt så odemokratisk. Konservatismen förändras dock med tiden. Om du pratar med en svensk konservativ politiker idag så vill inte den ha tillbaka en enväldig kung utan står bakom demokratin och de fria valen. Däremot finns blad konservatismen en vilja att bevara normer och värden i samhället. På vissa håll så finns inom konservatismen en motvilja mot rättigheter för homosexuella, abort och kvinnor i maktpositioner. Det ser dock väldigt olika ut beroende på var du tittar. Konservatismen i Sverige betyder inte samma sak som att vara konservativ i Iran, USA eller Ungern. Det är beroende av samhällskontext.
Om man tänker på demokrati som att det handlar om frihet för folket och individer så är kanske liberalismen den mest demokratiska samhällsformen. Det är också liberalism som i mångt och mycket skapat de moderna västerländska demokratierna med maktdelning och grunden till de mänskliga rättigheterna.
Jag menar dock att det handlar mycket om hur man använder ideologin och hur man förhåller sig till ideologin, snarare än vilken ideologi det är, som gör ett samhälle mer eller mindre demokratiskt.
Ett exempel på en mer demokratisk ideologi är liberal demokrati, som fokuserar på individens friheter och rättigheter och ser demokratin som en metod för att skydda dessa friheter. Ett annat exempel är socialdemokrati, som fokuserar på jämlikhet och gemenskapslösningar på problem, men som också betonar vikten av att respektera individuella rättigheter.
En mindre demokratisk ideologi är till exempel fascism, som fokuserar på en stark ledare och en nationell enhet och som ofta använder våld och makt för att kontrollera befolkningen och upprätthålla denna enhet. En annan ideologi som är mindre demokratisk är kommunism, som förespråkar en samhällsstruktur där allt ägande är gemensamt och där individuella rättigheter och friheter ofta begränsas i tjänsten av den gemensamma välfärden.