Ficklampa mot TV
Hej!
Inte en extremt fysik-relaterad fråga, men jag har ända sedan jag varit liten lagt märke till att om man lyser på en avstängd TV med exempelvis ficklampan på telefonen så blir det som regnbågar på TV:N från Ljusstrålarna. Nu när vi håller på med Fysik i skolan har vi ju lärt oss om prisma och att det är hur regnbågar skapas. Men har någon någon idé om hur den regnbågen skapas på TV:n? Min hypotes är att det har något med pixlarna I TV:n att göra. Vad jag har fått till mig från min fysikbok så har ju pixlarna i TV:n olika ämnen i sig som är flourescerade och som "tänds" när de får UV-ljus på sig. Kan ljuset från Telefonen kanske aktivera vissa pixlar på samma sätt?
Jag är väldigt intresserad över att veta vad ni tror eller om någon kanske har en logisk förklaring till varför detta fenomen uppstår från första början.
Ska kolla på nätet om jag kan hitta en bild som förklarar vad jag menar.
Detta var den enda bilden jag kunde hitta som Delvis illustrerar det jag menar.
Har inte tid att skriva just nu men nyckelorden här är gitter och diffraktion.
Det är sannolikt ett diffraktionsmönster (mer explicit diffraktionsspikar) som uppstår eftersom ojämnheter på ytan agerar som ett reflektionsgitter. Sedan kanske det även finns någon tunnfilmsinterferenseffekt utifall lagren som bygger upp skärmen är tunna och transparenta men gitter-effekten är tillräcklig för att genera detta.
Effekten är orelaterad till effekten hos dispersiva prismor som generar regnbågsmönster i genom fenomenet dispersion. I regel så är diffraktionsspikar inte en konsekvens av dispersion medan halos (ringformade spektrum) kan uppstå från dispersion. En regnbåge på himlen är till följd av dispersion.
I fysik 2 får man en grundläggande orientering av några enkla diffraktionsfenomen.
Om diffraktionen av ljuset som reflekteras mot skärmen. Exakt vad det är för ojämheter och på vilket lager i tvns yta de befinner sig vet jag inte och det är möjligt att det finns flera diffraktionslager . En hypotes jag hört är att det är pixelementen i sig som ger upphov till diffraktionen eftersom de är men lagren ovanför och under pixelementen kan berorende på bildskärmsteknoli involvera många olika strukturer och det är möjligt att något av dessa lager egentligen är ansvariga
Varför specifikt tv-skärmar oftare än datorskärmar och mobilskärmar i min erfarenhet oftare uppvisar denna diffraktionseffekt är ett även för mig olöst problem.
För en dissektion av lcd-skärmars konstruktion kan jag tipsa om Enginnerguys lcd monitor breakdown
https://www.youtube.com/watch?v=jiejNAUwcQ8&ab_channel=engineerguy
När vi kommer till lcd-lagret som innehåller skärmens pixelelement så ser vi för att ögonblick ett reflektionsmönster vilket indikerar att lcd-lagret att diffraktionsegenskaper.
I lagret under lcdn finns dock en prismafilm som har linsliknande egenskaper genom att består av prismaelement. Detta lager har också vissa diffraktionsegenskaper samt en väldigt liten dispersiv effekt. Vilket bidrag denna film har vet jag inte.
Mångas olika skärmteknologier finns dock, OLED, LCD, Plasma, osv och förklaringen till fenomenet kanske skiljer sig mellan dem.
ok, tack för förklaringen! Det låter som något avancerat men jag nöjer mig med att ha förstått fenomenet i grova och stora drag utifrån din förklaring. Tack!