Fettsyror
Det står i min lärobok att en fettsyra med flera bindningar (enkelomättade och fleromättade) är flytande och att fettsyror med inga dubbelbindningar mellan kolatomen är mättade. Hur kan då vissa oljor vara mättade och vissa omättade?
*Menade att det stod att mättade fetter var fasta.
Fettsyrorna kan vara
mättade = inga dubbelbindningar
omättade = en eller flera dubbelbindningar
Oljorna består oftast av olika fetter. Dessa fetter består av tre fettsyror bundna till en glycerolmolekyl, och de fettsyrorna kan vara antingen mättade eller omättade.
Oljorna består av upp till tre fettsyror kopplade till en glycerolmolekyl.
Varför står det i min lärobok att omättade fetter är flytande när alla oljor inte är omättade?
Mättade fetter är generellt fasta vid rumstemperatur, då deras mättade fettsyrakedjor packar sig väl med varandra.
Omättade fetter är flytande vid rumstemperatur, då deras omättade fettsyrakedjor inte kan packa sig så väl.