Fettmolekyler och matspjälkning
Hej har en kort fråga angående fettmolekylerna och matspjälkning som förvirrar mig. När fettmolekyler når tolvfingertarmen finfördelas det av gallsalter så att fettspjälkningen blir effektiv mellan fettmolekyler och lipas samtidigt som bukspottet spjälkar fettmolekylerna till glycerol och fettsyror. Senare när vi kommer till tunntarmen sätts glycerol och fettsyror ihop igen för att bilda fettmolekyl som sedan även sätts ihop med fosfolipider och protein så att dessa kan transporteras i kroppsvätskor. Varför spjälkas fettmolekylerna vid tolvfingertarmen när de ändå sätts ihop sedan vid tunntarmen? Är inte detta slöseri med energi och ineffektiv?
Lipider måste brytas ner och återbyggas då kroppen endast kan använda sina egna typer av lipider. Detta ser du även hos proteiner och DNA, dessa måste brytas ner till de minsta beståndsdelarna och sedan återuppbyggas. Vi kan inte använda andra djurs organiska molekyler direkt. Likaså kan fettsyrorna och glycerolet som spjälkas byggas upp till olika saker. Det existerar väldigt många olika typer av lipider, likt fosfolipider, steroider och fett.
Nu förstår jag, tack!!