Fett och kolhydrater
Hej, risk för en dum fråga kanske, men fett innehåller ju mer energi än vad kolhydrater gör står det i min kemibok. Varför äter man isåfall inte fett innan man tränar till exempel?
En till fråga: Kolhydrater görs ju om till glukos i kroppen direkt om jag fattat det rätt, men hur funkar det med fett? Bryts det också ner och görs om till glukos direkt?
Det finns ingen dum fråga, men denna fråga är till och med klok.
Jag tror att det har att göra med vad musklerna kan använda direkt.
Man (t.ex. tennisspelarna) äter inte ens vilka kolhydrater som helst, utan rent av glukos.
Det har att göra med hur snabbt energin kan användas.
Kolhydrater kan snabbt lagras i muskelcellerna, och i levern i form av glykogen. Glykogen lagras i levern och är en central energidepå i kroppen. Denna depå förser hela kroppen med glukos mellan måltiderna, samt under fysisk ansträngning som träning när energibehovet ökar. Från denna depå kan energin, i form av glukos, snabbt frisättas till blodet och transporteras till de arbetande musklerna - som är i behov av mer energi.
Fett innehåller som du skrev mer energi, det är därför vi och de flesta djur lagrar på sig fett som långsiktig energireserv när det går. Men denna lagring av fett sker fram för allt i fettvävnaden, och detta tar mer tid. Precis samma sak gäller när vi vill använda denna lagrade energin i form av fett, det tar längre tid att frisätta fettet.
Är din träning mycket intensiv kommer inom minuter glukos frisättas från levern, och denna depå uppskattas räcka max en timme vid högre ansträngning.
Vid lägre intensiv träning som varar längre hinner kroppen börja frisätta fett för att kunna skapa energi till det fysiska arbetet som musklerna utför.
Men att äta rent glukos innan träning ger inte direkt fördel, jämfört med kolhydrater i form av stärkelse (t.ex. potatis, ris, pasta). Som energitillskott under träningen är glukos och enklare kolhydrater bättre, för att dessa kan gå direkt till musklerna från tarmen. Det tar längre tid för stärkelsen att brytas ner i tarmarna, så dessa kolhydrater är långsammare.
Sammansatta kolhydrater (sackaros, stärkelse m.m.) bryts ner till glukos. Men fett kan aldrig omvandlas till kolhydrater. Kolhydrater kan dock omvandlas till fett, men kroppen föredrar att använda kolhydraterna direkt och lagra eventuellt fett, om det finns mycket av bägge.
mag1 skrev:Det har att göra med hur snabbt energin kan användas.
Kolhydrater kan snabbt lagras i muskelcellerna, och i levern i form av glykogen. Glykogen lagras i levern och är en central energidepå i kroppen. Denna depå förser hela kroppen med glukos mellan måltiderna, samt under fysisk ansträngning som träning när energibehovet ökar. Från denna depå kan energin, i form av glukos, snabbt frisättas till blodet och transporteras till de arbetande musklerna - som är i behov av mer energi.
Fett innehåller som du skrev mer energi, det är därför vi och de flesta djur lagrar på sig fett som långsiktig energireserv när det går. Men denna lagring av fett sker fram för allt i fettvävnaden, och detta tar mer tid. Precis samma sak gäller när vi vill använda denna lagrade energin i form av fett, det tar längre tid att frisätta fettet.
Är din träning mycket intensiv kommer inom minuter glukos frisättas från levern, och denna depå uppskattas räcka max en timme vid högre ansträngning.
Vid lägre intensiv träning som varar längre hinner kroppen börja frisätta fett för att kunna skapa energi till det fysiska arbetet som musklerna utför.
Men att äta rent glukos innan träning ger inte direkt fördel, jämfört med kolhydrater i form av stärkelse (t.ex. potatis, ris, pasta). Som energitillskott under träningen är glukos och enklare kolhydrater bättre, för att dessa kan gå direkt till musklerna från tarmen. Det tar längre tid för stärkelsen att brytas ner i tarmarna, så dessa kolhydrater är långsammare.
Sammansatta kolhydrater (sackaros, stärkelse m.m.) bryts ner till glukos. Men fett kan aldrig omvandlas till kolhydrater. Kolhydrater kan dock omvandlas till fett, men kroppen föredrar att använda kolhydraterna direkt och lagra eventuellt fett, om det finns mycket av bägge.
Tack för svaret!!
Varsågod, kul att det hjälpte!