Fett i mjölk, gelfiltrering
Hej,
Vi läser om gelfiltrering och exempel på hur man kan separera laktos från protein genom denna metod (med fehlings lösning). Men hur vet man vart fettet hamnar?
Happi
Kan du ge lite mer bakgrund till din fråga? Varför använder man Fehlings lösning vid gelfiltrering?
Efter själva gelfiltreringen påvisas protein (blir lila av Fehlings) och vid vattenbad gul fällning (laktos).
Jag har själv gjort den här laborationen för typ 8-10 år sedan och den går ut på att man kan utföra Biuretprovet för att påvisa proteiner och Trommers prov för att påvisa laktos. Man brukar ha en liten separationskolonn och successivt plocka ut vätska i ett antal små provrör där man sedan tillsätter Fehlings lösning.
Gelfiltrering innebär att stora molekyler elueras snabbare än små molekyler och därför kommer stora molekyler ut först ur kolonnen. När borde då merparten av fettet komma ut ur kolonnen?
För att påvisa fett brukar man göra något som kallas för fettprovet. Då doppar du ner en bit filterpapper i lösningen, tvättar av det och låter det torka. Om det bildas en fettfläck så fanns det fett i provet.