Fetma
Hej,
kan någon hjälpa mig med denna fråga
i en forskning visade det sig att i dubbel uppsättning löper personen 70% högre risk för att utveckla fetma. Övervikt kan vara skadligt och i vissa fall även livshotande. Försök att förklara varför genen fortfarande finns kvar och att så många som var 6:e europé har den i dubbeluppsättning.
Jag gissar att du ska utveckla något resonemang om att fetma beror av fler saker än bara denna gen, speciellt så beror det på vilken mat man har tillgång till. Så denna gen kanske inte är farlig om man inte har tillgång till massor av mat.
Hur kan det komma sig att en gen som ökar risken för fetma är så vanlig bland den populationen (européer)?
Varför har denna gen blivit så vanlig att var sjätte europé är homozygot för den? På något vis har denna gen ärvts ner och blivit vanlig i populationen. Fetma är idag ett hälsoproblem, men hur har det sett ut med fetma/svält historiskt?
mag1 skrev:Hur kan det komma sig att en gen som ökar risken för fetma är så vanlig bland den populationen (européer)?
Varför har denna gen blivit så vanlig att var sjätte europé är homozygot för den? På något vis har denna gen ärvts ner och blivit vanlig i populationen. Fetma är idag ett hälsoproblem, men hur har det sett ut med fetma/svält historiskt?
Jag kunde inte komma fram till något, kan du hjälpa mig?
Karakteristiskt för fetma är en stor mängd lagrat fett (d.v.s. energi som kan behövas vid brist på mat).
Hur vanligt genvarianten är idag, är en effekt av en eller flera faktorer, t.ex. hur positiv den varit historiskt. Hur tror du det kan komma sig att en genotyp (t.e.s homozygot för ökad risk för fetma som i uppgiften) blir vanlig i en population?
Om denna genvariant idag ökar risken för ohälsa i och med fetma, hur kommer det sig att den blivit så vanlig? Kan det förklaras med en urvalsprocess hos dessa européers förfäder?