0 svar
820 visningar
Xuehua 4 – Fd. Medlem
Postad: 16 nov 2017 14:32

Ferromagnetism, tänker jag rätt här?

Hej! Jag gjorde en undersökning med järnspik, magnet och gem.

 

Järnspiken skulle föras vid gemet. Inget hände.

Sen skulle järnspiken föras vid magnetens nordända och därefter till gemet. Sedan till magnetens  sydända och tillbaka till gemet.

Inget hände när jag förde det vid gemet efter att ha fört det till nordändan men järnspiken attraherade gemet den andra gången, efter att järnspiken varit i kontakt med sydändan.

Är inte det fel? Om jag förstår det rätt så är principen att järn är en ferromagnet, har domäner, dvs. områden inom vilka alla atomers magnetiska fält är orienterade åt samma riktning. Olika domänernas riktningar dock normalt riktade åt olika håll. När en ferromagnet utsätts för ett magnetiskt fält, riktas domänernas riktningar efter magnetfältet. En magnet har ju ett magnetiskt fält både vid nordändan och sydändan. Det verkar då som att järnspiken bör magnetiseras oavsett vilken ända på magneten den förs till och järnspiken bör attrahera gemet i båda fall, eller? Alternativt om spiken fördes den andra gången (mot sydändan alltså) lite slarvigt så skulle kanske bara domenärnas ordning förstöras och inte riktas helt fint åt det motsatta hållet och då bör det fungera sämre att attrahera gemet.

Är det så eller tänker jag helt fel?

 

 

Sedan har jag också en fråga hur fenomenet kan utnyttjas. Några idéer? ^^'

Jag skrev att de kanske kan användas där man kan behöva magnetfält av olika riktningar vid olika tillfällen. Man kan låta t.ex. järn ge upphov till magnetfält riktat åt ett visst håll ena gången och sedan byta det genom att föra in en magnet eller till och med "sätta på" och "stänga av" magnetfältet. Låter det ens rimligt? xD Har ni kanske några exempel på var man kan behöva byta magnetfältet så här?

Jag tänkte också att man kanske skulle kunna blanda hårdmagnetiskt material (som man gör permanentmagneter av) med en sådan mjukmagnet som järn om järn är billigast? För då kommer ju järn ändå att bete sig som det hårdmagnetiska materialet och dess domäner kommer alltid vara riktade på samma sätt som det andra materialet. Eller hur? Då skulle man kunna tillverka magneter billigare. Görs det så? Är det rimligt?

Har ni kanske flera exempel?


Tack på förhand! :)

Svara
Close