Fenoler bra syra?
Hej.
Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.
Men hur påverkar detta syrastyrkan?
aaaa1111 skrev:Hej.
Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.
Men hur påverkar detta syrastyrkan?
Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.
Smaragdalena skrev:aaaa1111 skrev:Hej.
Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.
Men hur påverkar detta syrastyrkan?
Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.
Rimligt. Tack!!