2 svar
53 visningar
aaaa1111 behöver inte mer hjälp
aaaa1111 403
Postad: 16 dec 2023 21:14 Redigerad: 16 dec 2023 21:15

Fenoler bra syra?

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 16 dec 2023 21:33
aaaa1111 skrev:

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.

aaaa1111 403
Postad: 16 dec 2023 21:38 Redigerad: 16 dec 2023 21:39
Smaragdalena skrev:
aaaa1111 skrev:

Hej.

Förstår inte riktigt varför fenoler tenderar att vara bättre syror än alkoholer. Så som jag förstått det beror det på att den korresponderandebasen (fenolatjonen) får en negativ laddning, som delas likvärdigt i resonansstrukturen som fenolen bär och blir därav stabil.

Men hur påverkar detta syrastyrkan?

Om syrans anjon är mer stabil, så är det mer troligt att denna existerar, d v s att syran har protolyserats, alltså en starkare syra än utan resonansstabilitet.

Rimligt. Tack!!

Svara
Close