Fenol
Hej!
Jag undrar varför syreatomen (se bilden nedan) blir negativt laddad när vätet lämnar och den för dess elektroner? För när vätet lämnar kvar sina elektroner till syreatomen så kommer ju syre atomen ha 8st elektroner i sitt yttersta skal, och få ädelgasstruktur. Är inte de det den vill ha?
Tack på förhand!
Ja syreatomen får en negativ laddning. En negativ laddning, är en extra elektron. Motsvarande en positiv laddning fås om en elektron tas bort, eller som i ditt exempel att vätets (enda) elektron lämnas kvar på syret.
Syreatomen har åtta valenselektroner i fenol, och även efter att väteatomen protolyserats. Det är precis samma antal elektroner, men skillnaden är att en positiv laddning (vätekärnan) försvinner. Så det ändras från positiva laddningar = negativa laddningar, och en positiv laddning försvinner och fenolatjonen har nu en extra elektron, och får därför en negativ laddning.
Hur kan den ha 8 valenselektroner i fenol? Vart får den elektronerna från?
Hur många elektroner ser du kring syreatomen, i din egen bild?
6 st
(1 från väte, 1 från bindningen till arenen och 4 elektroner som jag har markerat ut)
Men med det resonemanget har vätekärnan endast en elektron. Titta på oktettregeln igen, och se över antalet elektroner kring syre- och vätekärnan.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Oktettregeln
Får du ihop antalet elektroner nu?
Ja jag tänkte så för att du sa ju att vätet lämnar ifrån sig sin enda elektron. Men egentligen så ser jag 7st elektroner kring syreatomen om man räknar med 2 st elektroner från vätet.
Ja väteatomen, består av en proton och en elektron. Och när protonen/vätekärnan lämnar, lämnar den sin enda elektron bakom sig.
Hur får du det till sju elektroner kring syreatomen?
Det är : två fria elektronpar (2x2), två elektroner i bindningen till kolatomen (2) samt två elektroner i bindningen till protonen (2).
Alla, elektroner i en bindning mellan två atomer delas av de båda atomerna - så båda atomerna kan anses "ha" dessa två elektroner. Detta är liksom hela poängen med att bilda en bindning, att atomen då får tillgång till fler elektroner. Och på så vis kan atomen få åtta elektroner omkring sig, och uppfylla oktettregeln, d.v.s. få motsvarande ädelgasstruktur.
Jag räknade inte med att syret fick två elektroner från bindningen till kolatomen, utan tänkte att den bara fick en av nån konstig anledning. Men då vet jag. Tack för hjälpen!
För all det!