Fem sekunders regeln gymnasiearbete
Hej jag går i trean på gymnasiet.
Jag skriver om fem sekunders regeln men jag har stött på lite problem, jag hittar ingen metod som jag kan använda, jag är väldigt förvirrad till vilken som funkar och vilken jag borde använda. All hjälp uppskattas, tack på förhand.
Min rubrik för arbetet är: Ytors bakterieeffekt på livsmedel efter fem sekunder.
Det vill säga att jag ska mäta bakteriehalten och jämföra bakterieodlingarna innan och efter kontakten med de olika ytorna.
Ps. Det är ganska akut då jag endast har 21 dagar kvar till inlämningen (det är den 7 april)
Du har nog funderat längre över metoder, än de andra besökarna på forumet.
Börja med att beskriva hur långt du kommit med dina tankar kring metoden, så kan du nog få hjälp vidare, med att utveckla metoden och ditt experiment.
Hej tack för ett sånt snabbt svar, jag har inte än påbörjat min metod eftersom jag har varit osäker på just hur jag ska göra. Det jag vill göra är att mäta bakterierna på olika livsmedel innan och efter de haft kontakt med en yta i fem sekunder, men jag vet inte hur man bäst mäter detta.
Oftast behöver man låta bakterierna växa till sig så att kolonier bildas från de enskilda bakterierna.
För enstaka bbakterier kräver ganska avancerad utrustning för att detektera.
Så du behöver fundera över hur du kan få bakterierna att växa, efter att de först hamnat på livsmedlet. Ett förslag är att överföra bakterierna som eventuellt hamnar på livsmedlen genom att försiktigt trycka livsmedlet mot en agarplatta. Och på plattan växer bakterierna till kolonier som kan räknas efter en eller ett par dagar.
Om det inte finns gott om bakterier, behöver din metod vara ganska känslig, och du behöver vara noggrann så att du inte överför dina bakterier och kontaminerar ditt experiment.
Jag har tillgång till autoklav samt odlingsskåp eller vad de heter. Det största problemet som jag har stött på är hur man överför bakterierna till agarplattorna. Att trycka livsmedel mot plattan känns lite för lätt så det är därför jag har ifrågasatt den metoden.
Det kan nog finnas andra metoder att överföra bakterierna. Har du kommit på något alternativt sätt?
Det verkar som om du tänkt överföra bakterierna från din yta, till livsmedlen genom kontakt. D.v.s. när livsmedlet genom gravitationen trycker mot ytan. Så om du tror det skulle fungera för att "plocka upp bakterier", tror du det skulle fungera för att överföra bakterier till plattan?
Vet ej, om det skulle fungera eftersom då mäter jag bara de bakterier som överförs till från livsmedlet till agar plattan. Ja jag ska överföra bakterierna från marken och liknande till livsmedlen genom kontakt. Jag har dessvärre inte kommit på något alternativt sätt att mäta bakterierna på livsmedlen efter kontakten med marken, det är det jag behöver hjälp med.
Inom både livsmedelstillverkning och vid klinisk diagnostik av bl.a. bakterier, används odling av bakterier på agarplattor, och efter att de enskilda mikroskopiska bakterierna vuxit till sig, kan man se dem som kolonier - och helt enkelt räkna antalet kolonier, som ger ett mått av antalet bakterier.
Alternativ till detta, skulle vara t.ex. PCR och/eller direktsekvensering, men de metoderna kan du inte göra under ett gymnasiearbete. Livsmedelsindustrin och sjukvården använder odling på agarplatta, för att det är ganska enkelt och fungerar, samt är billigt.
Kanske ett sätt att börja vore att söka fram information om hur bakterier odlas på platta, inom livsmedelsindustrin? T.ex. söka på något liknande "detektera bakterier på livsmedel agarplatta".