Felmarginal, mättnogranget, mättosäkerhet
Hej! Jag har ett problem i fysiken och det är definitionen av felmarginal, mättosäkerhet och mättnoggranhet.
Mättosäkerhet är det mätvärdet som avviker sig från det verkliga värdet. Mättosäkerhet beror på mättnoggranheten.
Så om mättnoggranheten är 1g då är osäkerheten 0,5 g. Men det här det inte klickar. Hur kan osäkerheten vara 0,5 g? Den mäter ju noggrant 1g? Vad är definitionen av mättnoggranhet? Min lärares definition var ett mätinstrument kan mäta riktigt upp till en vis grad.
SEDAN vad är skillnaden mellan felmarginal och mättosäkerhet? De används ju på samma sätt eller först och främst vad är felmarginal? Är det felet ett värde kan ha? Eller är det samma sak som en osäkerhet bara att du räknar ut det genom Max-medel?
Sedan exempel 2.7 här förstår jag inte ens varför man väljer att avrunda felmarginaler till 200 kg. Hur fan gjorde dem det? Jag kan förstå avrundningen till 1400 det minsta antalet värdesiffror var 2 så därför avrundar man till 1400. Men vad är logiken med att avrunda till 200.
lite längre upp står det en bra tumregel vid felmarginal är Avrunda inte förrän i svaret. Avrunda svaret så att du har lika många värdesiffror som det minst noggranna mätvärdet.
problemet här e vad är ett minst noggrant mätvärde. Ingen definition står.. ju större noggrannhet desto sämre noggrant mätvärde? Alltså 1g noggrannhet är sämre en 0.1 grams noggrannhet?
jag skulle bli väldigt glad om ni kunde svara på mogna många frågor så tydligt som möjligt eftersom boken ger inga förklaringar på begreppen och sedan youtube. Där finns ett bra klipp men han förklarar inte begreppen och avrundningen på felmarginaler. Sedan finns det en annan youtube vidoe som är flummig.
Om man anger massan som 1,4.103 så är den sista betydelsefulla siffran hundratalssiffran. Då är det inte meningsfullt att ange felet i mindre enheter än hundratals kg.
Smaragdalena skrev:Om man anger massan som 1,4.103 så är den sista betydelsefulla siffran hundratalssiffran. Då är det inte meningsfullt att ange felet i mindre enheter än hundratals kg.
Va jag förstår inte? 125 om jag ska avrunda hundratals siffran då blir det 100
Felmarginalen måste avrundas uppåt, annars blir det fel om felets storlek är t ex 118.
Smaragdalena skrev:Felmarginalen måste avrundas uppåt, annars blir det fel om felets storlek är t ex 118.
Men avrunda till 130 räcker ju? Vad betyder felmarginal och mättosäkerhet + mättnoggranheten hur skulle du definiera det?
Nej, man vet ju bara stockens massa med två värdesiffror, d v s man vet vilken hundratalssiffra det skall vara. Då är det meningslöst att ange felet i minder "steg" än hundratal. Och eftersom 100 kg är för lite, behöver vi gå upp till närmaste större hundratal.
Smaragdalena skrev:Nej, man vet ju bara stockens massa med två värdesiffror, d v s man vet vilken hundratalssiffra det skall vara. Då är det meningslöst att ange felet i minder "steg" än hundratal. Och eftersom 100 kg är för lite, behöver vi gå upp till närmaste större hundratal.
Va stockens massa är ju angiven med 4 värdesiffror.
Zangbozman skrev:Smaragdalena skrev:Nej, man vet ju bara stockens massa med två värdesiffror, d v s man vet vilken hundratalssiffra det skall vara. Då är det meningslöst att ange felet i minder "steg" än hundratal. Och eftersom 100 kg är för lite, behöver vi gå upp till närmaste större hundratal.
Va stockens massa är ju angiven med 4 värdesiffror.
Nej. Vi vet att stockens massa ligger mellan 1 268 kg och 1 518 kg. Dessa båda värden har 4 värdesiffror. Medelvärdet är 1 393 kg (också 4 värdesiffror) men eftersom variationen är så stor är det inte vettigt att svara med mer än två värdesiffror.
Smaragdalena skrev:Zangbozman skrev:Smaragdalena skrev:Nej, man vet ju bara stockens massa med två värdesiffror, d v s man vet vilken hundratalssiffra det skall vara. Då är det meningslöst att ange felet i minder "steg" än hundratal. Och eftersom 100 kg är för lite, behöver vi gå upp till närmaste större hundratal.
Va stockens massa är ju angiven med 4 värdesiffror.
Nej. Vi vet att stockens massa ligger mellan 1 268 kg och 1 518 kg. Dessa båda värden har 4 värdesiffror. Medelvärdet är 1 393 kg (också 4 värdesiffror) men eftersom variationen är så stor är det inte vettigt att svara med mer än två värdesiffror.
Förlåt för att jag lär lite trögfattad men varför är det inte vettigt att svara med mer än 2 värdesiffror? Sedan felmarginalen som låg på 125 avrundades ju till 200 varför
Om du vet att svaret ligger mellan 1 268 kg och 1 518 kg så är det fel att svara med t ex tre värdesiffror. Om man skriver t ex 1,40.103 så anger man att det riktiga värdet ligger mellan 1350 och 1450, och det är ju inte (nödvändigtvis) sant.
Men det har de gjort på lösning 2,7? 13093 avrundat till 1400
Hur många värdesiffror har 1 400, när vi vet att det är avrundat från 1393?
1400 har 2 värdesiffror i det här fallet. Om vi skulle ha 1400 för sig själv. Då skulle den ha 2, 3 eller 4 värdesiffror
Därför hade det varit bättre om man hade skrivit 1,4.103 kg i stället för 1400 kg, så hade det synts tydligt. Men eftersom det står att felmarginalen är 200 kg så syns det tydligt i alla fall. OM det inte hade stått så, betyder 1,4.103 att felmarginalen är 50 kg. Om det står 1 400 kg kan felmarginalen vara 50 kg, 5 kg eller 0,5 kg, det syns inte vilket.
Jaha tack så mycket