3 svar
21 visningar
Waz24 behöver inte mer hjälp
Waz24 183
Postad: 20 okt 10:36

Fel i diagrammet?

jag fattar inte ens hur sträckan kam vara negativt. Elle betyder det att djuret går bakåt?

D4NIEL 2855
Postad: 20 okt 10:57 Redigerad: 20 okt 12:35

Från tiden 0s till tiden 18ms befinner sig djuret 3 meter bakom skolan. Det kan också sägas befinna sig -3 meter framför startlinjen (dvs bakom skolan).

Det gör inget att man säger att djuret befinner sig på platsen -3 meter (bakom något)

Det som däremot är jättekonstigt är att djuret vid tidpunkten 18ms plötsligt befinner sig 0 meter från referenspunkten (skolan).

Djuret har alltså förflyttat sig från -3m till 0m, utan att förslösa någon tid. Det måste ha skett oändligt snabbt. Och så snabba djur finns inte.

Vi hade förväntat oss en kontinuerlig linje, men har en diskontinuitet vid t=18ms.

En annan underlighet med diagrammet är att man valt att låta sträckan växa negativt uppåt samtidigt som tidsaxeln pekar åt höger. Det innebär att att ST-diagrammet (och därmed referensramen) inte är högerorienterat, vilket har betydelse vid till exempel kryssprodukter, lutningsbestämning, derivering och transformation.

Edit: Notera också att tiden anges i millisekunder. Djuret har på något sätt förflyttat sig 3 meter på mindre än 18ms. Det är orimligt.

Waz24 183
Postad: 20 okt 11:43

Så linjen får inte vara vinkelrät på s-t diagram? Eller det beror på objekten vilket i så fall det är djur och då funkar det inte

D4NIEL 2855
Postad: 20 okt 12:26 Redigerad: 20 okt 12:35

Det finns inga makroskopiska objekt som kan orsaka vinkelräta språng i ett s-t diagram, alla kurvor ska vara kontinuerliga.

Men det förekommer ändå att man får sådana mätresultat ibland. Till exempel när man inte registrerar läget tillräckligt ofta eller när experimentet utsätts för störningar. När det inträffar måste man genast bli misstänksam och reda ut vad som gått fel.

Men något mätfel av det slaget är inte aktuellt i det här fallet. Även om kurvan blev kontinuerlig hade det betytt att djuret på något sätt lyckats uppnå medelhastigheten 600km/h under 18ms. Det kräver en enorm förmåga att överleva g-krafter.

Svara
Close