30 svar
1999 visningar
Santa 278
Postad: 27 maj 2022 16:53

Feedback till min labbrapport om Arkimedes princip

Hej alla 

I skolan har vi gjort en labbration för att bekräfta arkimedes princip. Nu har jag skrivit labbrapporten och skulle vara väldigt tacksam om ni kunde ge mig feedback på den och om det finns något som jag borde ändra. Den är som följande :

 

Labbrapport Lyftkraft Arkimedes princip


Syfte :  
Bevisa att motkraften är lika stor som den undanträngda vattnet och bekräfta Arkimedes princip.


Hypotes :
Om man sänker ner ett föremål i en vätska måste det finnas en lika stor kraft

som tyngden av vätskemängden som trängs undan av föremålet vilket påverkar

vätskan.


Material :
Bägare

Våg 

Dynamometer

Kolv

Metallbit

Vatten


Genomförande :
Först vägde jag bägaren som är 105g = ungefär 1 newton och metallbiten 100 g = 1 newton.

Sen hängde jag metallbiten på dynamometern som visade 1 newton och sänkte ner den i en vattenbägare. Då gick ut den undanträngda vattnet genom kolven och till den bägaren jag vägde. Nu väger metallbiten i vattnet 0,5 newton på dynamometern. Vågen visar att nu bägaren med undanträngda vattnet väger ungefär 1,5 newton. Sen subtraherar jag 1,5 newton med bägarens ursprungliga vikt utan den undanträngda vattnet som är ungefär 1 newton och får svaret ungefär 0,5 newton. 0,5 newton väger det undanträngda vattnet som är lika mycket som skillnaden när metallbiten var utanför vattnet och när jag lade den i vattnet. 


Resultat :
Den undanträngda vattnet blev 0,5 newton som är lika mycket med skillnaden när man vägde metallbiten utanför vattnet och när jag sänkte ner den i vattnet.


Slutsats :
Slutsatsen är att vi bekräftade Arkimedes princip genom att använda oss av den när vi beräknade motkraften och den undanträngda vattnet. Kan man komma fram till att resultatet blev genomfört på ett bra sätt och att det är lätt att bestämma motkraften och det undanträngda vattnet för ett föremål med hjälp av Arkimedes princip. För att få så bra resultat så möjligt så sänkte vi ner metallbiten i vattnet flera gånger så att den undanträngda vattnet blev mer korrekt. Eftersom labben lyckades så stämmer laborationens syfte med resultatet att bekräfta Arkimedes princip. En stor faktor som gjorde att syftet och resultatet stämde överens var att man kunde följa formlerna till uppgiften vilket ledde till att beräkningarna var fullständiga. Resultatet kan även jämföras med hypotesen. Hypotesen handlar om Arkimedes princip, i hypotesen så ska man kunna ta reda på lyftkraften om man vet att det finns en lika stor kraft som tyngden av vätskemängden som trängs ut.

 

Tack på förhand

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 27 maj 2022 21:58 Redigerad: 27 maj 2022 22:01

Rubriken är bra. I en labbrapport är det att föredra att ha en första sida med en passande bild till, och dessutom att här skriva rubrik och namn på digsjälv.

ha gärna ett stycke med introduktion och teori, här kan du kort presentera bakgrundsfakta för ökad förståelse.

syftet är bra. Ha dock gärna med en konkret frågeställning som du sen kan återkoppla till i slutsatsen.

hypotesen: kan vara bra om du mer konkret beskriver vad du tror ska hända, tex det undanträngda vattnet kommer väga lika mycket som.. osv. Känns som att den kan förtydligas ytterligare.

ha gärna med en kort punkt med riskanalys, berätta bara kort vad man bör tänka på gällande skyddskläder osv. 

materialet: är bra, skriv gärna i punktform

utförande: skriv i punktform, använd 1,2,3. Använd inte ord såsom ”jag” den ska vara opersonlig. Istället för att skriva, jag vägde metallbiten. Skriv, väg metallbiten. Kom-ihåg att den ska vara kortfattad och lätt att följa, som ett recept eller instruktion. Förklara inte varför du gör de olika sakerna, bara vad man ska göra. Tänk så kort och tydligt som möjligt. All övrig info hör till andra stycken (jag upplever inte heller att man behöver säga vikten som dynamometern visar, denne får man reda på när man gör laborationen) tänk att du skriver en instruktion  till någon som ska göra din labb.

Resultat: lägg gärna till en bild och försök att undvika en löpande text. Skriv då hellre in resultatet i en tabell. Eller i annan konkret och kortfattad form. 

slutsats: bra, men tänk på att ha med: felkällor, vad kan förbättras, hur hade du gjort om du hade gjort laborationen en gång till? Se till att besvara frågeställningen som ska vara med i syftet. Återkoppla till hypotesen genom att se om du hade rätt eller inte. Jämför gärna med någon annans resultat, blev det samma? Varför blev resultatet som det blev? Vad hände?

 

ha med referenser. Hänvisa till alla källor du använder dig av, kan vara din lärares genomgång såväl som en hemsida.

 

Lycka till och hoppas det hjälpte lite. En bra labbrapport i grunden och detta ska du veta bara är små justeringar. Hör av dig om något är otydligt eller om du behöver hjälp med något mer!

Santa 278
Postad: 27 maj 2022 22:06

Hej 

vad menar du med att jag ska ha en konkret frågeställning i syfte

Santa 278
Postad: 27 maj 2022 22:19

Labbrapport Lyftkraft Arkimedes princip


Syfte :  
Bevisa att motkraften är lika stor som den undanträngda vattnet och bekräfta Arkimedes princip.


Hypotes :
Jag tror om man sänker ner ett föremål i en vätska måste det finnas en lika stor kraft

som tyngden av vätskemängden som trängs undan av föremålet. 


Material :
 ¤ Bägare

 ¤ Våg 

 ¤ Dynamometer

 ¤ Kolv

 ¤ Metallbit

 ¤ Vatten


Genomförande :
1. Först väger man bägaren som är 105g = ungefär 1 newton och metallbiten 100 g = 1 newton.
2. Sen hänger man metallbiten på dynamometern som visade då 1 newton och sänka ner den i en vattenbägare. Då går ut den undanträngda vattnet genom kolven och till den bägaren man vägde. 
3. Nu väger metallbiten i vattnet 0,5 newton på dynamometern. Vågen visar att nu bägaren med undanträngda vattnet väger ungefär 1,5 newton.
4. Sen subtraherar man 1,5 newton med bägarens ursprungliga vikt utan den undanträngda vattnet som är ungefär 1 newton och får svaret ungefär 0,5 newton. 

Resultat :
Den undanträngda vattnet blev 0,5 newton som är lika mycket med skillnaden när man vägde metallbiten utanför vattnet och när man sänkte ner den i vattnet.


Slutsats :
Slutsatsen är att vi bekräftade Arkimedes princip genom att använda oss av den när vi beräknade motkraften och den undanträngda vattnet. Man kan komma fram till att resultatet blev genomfört på ett bra sätt och att det är lätt att bestämma motkraften och det undanträngda vattnet för ett föremål med hjälp av Arkimedes princip. För att få så bra resultat så möjligt så sänkte vi ner metallbiten i vattnet flera gånger så att den undanträngda vattnet blev mer korrekt. Eftersom labben lyckades så stämmer laborationens syfte med resultatet att bekräfta Arkimedes princip. En stor faktor som gjorde att syftet och resultatet stämde överens var att man kunde följa formlerna till uppgiften vilket ledde till att beräkningarna var fullständiga. Resultatet kan även jämföras med hypotesen. Hypotesen handlar om Arkimedes princip, i hypotesen så ska man kunna ta reda på lyftkraften om man vet att det finns en lika stor kraft som tyngden av vätskemängden som trängs ut. Källan vi använde oss av var min lärare som förklarade till oss ch visade oss några filmer om hur man utför laborationen.

 

Är det bättre nu?

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 27 maj 2022 22:56 Redigerad: 27 maj 2022 23:05

Det finns fortfarande saker som jag nämnde i mitt tidigare inlägg som du ej ändrat, vilket man hade kunnat göra för att det ska bli ännu bättre. Framförallt tycker jag man kan ändra slutsatsen, både i dess formulering och uppbyggnad.

kanske behöver du inte ändra ditt syfte, beror på vad man själv tycker. Jag tycker det kan vara ganska bra att ställa en fråga tex som: är metallbitens kraft lika stor som det undanträngda vattnet? Etc

i materialet ska man också försöka vara mer specifik. Om bägaren tex är 500ml. Skriv då ”bägare 500ml” gör samma sak för kolven och mängden vatten du använt. Ev kan du göra samma sak med metallbiten, då kan man använda enheter såsom cmeller och gram.

Ang. Genomförandet är det fortfarande inte helt rätt. Såhär hade jag skrivit: (mina paranteser ör bara tankar till dig)

Genomförande :
1. Väg bägaren bägaren och metallbiten. (Skriv vad du väger dem med)

2. Fyll kolven med vatten och placera den i bägaren. (Lite otydligt om det var såhär ni gjorde?)

3. Häng metallbiten på dynamometern och sänk ner den i kolven.
4. Läs av metallbitens tyngd på dynamometern.

5. Läs av bägaren med det undanträngda vattnets vikt med hjälp av en våg.
6.. Subtrahera bägaren med det undanträngda vattnets vikt med bägarens ursprungliga vikt.

sedan ska referenser vara under en egen rubrik i ett eget stycke. Här ska man gärna ha länkar elr liknande tex.

Referenser: 
Genomgångar av lärarens namn (ev länk till ppt)

Filmens namn-SLI länk till filmen

ovan är bara exempel

Santa 278
Postad: 27 maj 2022 23:34

Labbrapport Lyftkraft Arkimedes princip


Syfte :  
Bevisa att motkraften är lika stor som den undanträngda vattnet och bekräfta Arkimedes princip.


Hypotes :
Jag tror om man sänker ner ett föremål i en vätska måste det finnas en lika stor kraft

som tyngden av vätskemängden som trängs undan av föremålet. 


Material :
 ¤ Bägare

 ¤ Våg 

 ¤ Dynamometer

 ¤ Kolv

 ¤ Metallbit

 ¤ Vatten


Genomförande :
Först väger man bägaren som är 105g = ungefär 1 newton och metallbiten 100 g = 1 newton med våg.
Fyll kolven med vatten och lägg den i bägaren.
Sen hänger man metallbiten på dynamometern som visade då 1 newton och sänka ner den i kolven med vatten på bägaren. Då går ut den undanträngda vattnet genom kolven och in till den bägare man vägde. 
Nu väger metallbiten i vattnet 0,5 newton på dynamometern. Vågen visar att nu bägaren med undanträngda vattnet väger ungefär 1,5 newton.
Sen subtraherar man 1,5 newton med bägarens ursprungliga vikt utan den undanträngda vattnet som är ungefär 1 newton och får svaret ungefär 0,5 newton. 

Resultat :
Den undanträngda vattnet blev 0,5 newton som är lika mycket med skillnaden när man vägde metallbiten utanför vattnet och när man sänkte ner den i vattnet.


Slutsats :
Slutsatsen är att vi bekräftade Arkimedes princip genom att använda oss av den när vi beräknade motkraften och den undanträngda vattnet. Man kan komma fram till att resultatet blev genomfört på ett bra sätt och att det är lätt att bestämma motkraften och det undanträngda vattnet för ett föremål med hjälp av Arkimedes princip. För att få så bra resultat så möjligt så sänkte vi ner metallbiten i vattnet flera gånger så att den undanträngda vattnet blev mer korrekt. Eftersom labben lyckades så stämmer laborationens syfte med resultatet att bekräfta Arkimedes princip. En stor faktor som gjorde att syftet och resultatet stämde överens var att man kunde följa formlerna till uppgiften vilket ledde till att beräkningarna var fullständiga. Resultatet kan även jämföras med hypotesen. Hypotesen handlar om Arkimedes princip, i hypotesen så ska man kunna ta reda på lyftkraften om man vet att det finns en lika stor kraft som tyngden av vätskemängden som trängs ut. Källan vi använde oss av var min lärare som förklarade till oss ch visade oss några filmer om hur man utför laborationen.


Referenser
Densitet och tryck – Lyftkraft, Arkimedes princip | Film och Skola

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 02:29 Redigerad: 28 maj 2022 02:29

Hänger du med på vad jag tycker du ska ändra? Får du till det, eller behövs det mer hjälp?

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 03:11

jag förstår inte helt, vi har inte i skolan typ gjort så här utvecklad som du säger men jag vill lära mig. Det känns som att jag är lite efter när du förklarar hur jag ska ändra

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 15:52

Ingen fara. Om ni inte gått igenom detta kanske det inte är nödvändigt. Men har du ändå lust att lära dig skulle jag kunna förklara? Så kan du ju själv bestämma om du känner för att ändra det i din uppgift.

I så fall kan jag försöka göra det mer tydligt så man förstår ifall du nu inte arbetat med detta innan. 

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 15:56

Tack, jag skulle uppskatta det

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:07 Redigerad: 28 maj 2022 16:16

Ok, kul. 

Om vi då börjar från början och tar stycke för stycke så kan vi arbeta oss igenom hela labbrapporten.

[Utgår nu från hur jag brukar göra labbrapporter. ]

_______

sida 1

först är det bra att ha en framsida. Här skriver vi rubriken på labben. Sedan har vi en passande bild. Detta kan vara en bild du tagit från själva laborationen eller en bild du hittat på nätet. Därefter skriver du ditt namn, årskurs, ämne och datum. 

ett exempel:

 

hänger du med?

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:24

ja

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:29 Redigerad: 28 maj 2022 16:30

Jag fortsätter så får du flika in så fort det är något du inte förstår eller vill ha mer hjälp med. 

___

Ny sida:

Introduktion och teori.

 

Här har vi först ett kort stycke där vi beskriver laborationens syfte.

Sedan har vi ett stycke där vi ger bakgrundsfakta, dvs all fakta som hör till labben.

Sedan brukar jag ha ett stycke med en konkret frågeställning. Alltså en fråga som man efter man gjort labben kommer kunna svara på.

 

Ett exempel:

mina exempel är mycket korta och inte så noggrant gjorda så du vet! Är du fortfarande med på allt?


Tillägg: 28 maj 2022 16:40

ändring till mitt exempel:

ska stå; "genom denna laboration undersöks vattnets fixpunkter, 100 respektive 0 grader"

viktigt att försöka undvika personliga ord såsom, jag/vi/du etc.

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:32

ja

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:35 Redigerad: 28 maj 2022 16:39

Toppen, vi går vidare till hypotesen:

 

Här ska du skriva vad du trodde skulle ske, koppla detta till frågeställningen. Alltså besvara din fråga. Du måste också förklara varför du tror som du gör lite kort. Detta kan du koppla till din bakgrundsfakta. 

 

Exempel:

Är du med på hypotesen, eller är det något som är otydligt?

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:36

Vänta men frägeställning passar inte med allt för jag kan inte göra en frågeställning om lyftkragft och arkimedes princip

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:38 Redigerad: 28 maj 2022 16:38

Jo man kan faktiskt göra om det till en frågeställning. Tillexempel kan det låta såhär:

 

Motsvarar det undanträngda vattnets tyngd, tyngden av metallbiten?

(för visst är det detta du vill undersöka/har undersökt?)

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:39

ja, okej jag förstår

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:44 Redigerad: 28 maj 2022 16:45

Ha med en kort riskanalys, där du nämner vilken skyddsutrustning som bör användas. Om det är något särskilt man ska tänka på och om det finns några risker med laborationen. 

 

Exempel:

fortfarande inget som verkar konstigt?

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:46

okej

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:46

ja allt är bra men man behöver inte skriva riskanalys i mitt fall, visst?

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:48 Redigerad: 28 maj 2022 16:49

Toppen, då går vi vidare till material. Här listar vi i punktform. Det vi ska komma ihåg är att vara exakta, dvs ange mängden vatten om du använt det. Och ange storleken på bägare och kolvar mm. 

Exempel:


Tillägg: 28 maj 2022 16:51

Ha också med tex skyddsrock om du använt det.


Tillägg: 28 maj 2022 16:54

Något som är extra bra är om man istället för att använda enheten ml kan använda enhet cm3 som betyder precis samma mängd. Dock brukar denna användas mer ofta i sådana sammanhang.

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:50
Santa skrev:

ja allt är bra men man behöver inte skriva riskanalys i mitt fall, visst?

Jag försöker alltid ta med alla rubriker. Anser du att inget är farligt i din laboration kan man skriva tex såhär:

Riskanalys:

I denna laboration förekommer inga större risker och ingen specifik skyddsklädsel krävs. 

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:51

Okej tack

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:56 Redigerad: 28 maj 2022 16:58

Nästa punkt blir då utförande:

Är skriver vi i en numrerad lista. Ta med ALLT du gjort. Tänk att någon annan ska göra labben exakt efter hur din instruktion är, skriver du inte, mät upp 100 ml vatten, kommer personen inte göra det. Du får inte heller ha med ord som "jag/du eller vi" skriv istället på följande sätt:

exempel:

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 16:58

okej

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 16:58

Är allt fortfarande tydligt?

3,14ngvinen_(rebus..) 1225
Postad: 28 maj 2022 17:04 Redigerad: 28 maj 2022 17:05

Resultat:

presentera det kortfattat, helst inte i en löpande text. Använd allra helst en tabell eller diagram eller liknande. Ha gärna med en bild på ditt resultat. 

Exempel

Är du med?

Santa 278
Postad: 28 maj 2022 17:42

ja

Santa 278
Postad: 29 maj 2022 02:05

Labbrapport : Lyftkraft Arkimedes princip

                               Kemi ÅK 8
Syfte :  
Bevisa att lyftkraften är lika stor som den undanträngda vattnet och bekräfta Arkimedes princip.


Konkret frågeställning :
Motsvarar det undanträngda vattnets tyngd, tyngden av metallbiten?

Riskanalys :
I denna laboration finns det inga större risker som kan orsaka skada så ingen specifik skyddsklädsel krävs. 

Hypotes :
Jag tror att om man sänker ner ett föremål i en vätska måste det finnas en lika stor kraft

som tyngden av vätskemängden som trängs undan av föremålet. 


Material :
 ¤ Bägare 250ml 

 ¤ Våg 

 ¤ Dynamometer

 ¤ Kolv 250ml 

 ¤ Metallbit

 ¤ Vatten 250ml


Genomförande :
Väg bägaren och metallbiten på vågen.
Fyll kolven med vatten och lägg den i bägaren.
Häng metallbiten på dynamometern och sänk ner den i kolven med vatten på bägaren. Då går ut den undanträngda vattnet genom kolven och in till den bägare man vägde och vikten på metallbiten ändras.
Väg sedan bägaren med undanträngda vattnet.
Subtrahera bägarens ursprungliga vikt utan den undanträngda vattnet som med vikten den har med undanträngda vattnet.
Nu kan man se om det undanträngda vattnet är lika stor som skillnaden av metallbitens vikt utanför vattnet och i.

Resultat :

Metallbitens vikt på dynamometern utanför vattnet
1 newton
Bägarens ursprungliga vikt på vågen
Ungefär 3 newton
Metallbitens vikt på dynamometern nedsänkt i vattnet
Ungefär 0,5 newton
Bägarens vikt med undanträngda vattnet
Ungefär 3,5 newton
Metallbitens vikts skillnad i och utanför vattnet
Ungefär 0,5 newton
Bägarens vikts skillnad när den är med undanträngda vattnet och ursprungliga viktet
0,5 newton

Den undanträngda vattnet blev 0,5 newton som är lika mycket med skillnaden när man vägde metallbiten utanför vattnet och när man sänkte ner den i vattnet.


Slutsats :
Slutsatsen är att vi bekräftade Arkimedes princip genom att använda oss av den när vi beräknade motkraften och den undanträngda vattnet. Man kan komma fram till att resultatet blev genomfört på ett bra sätt och att det är lätt att bestämma motkraften och det undanträngda vattnet för ett föremål med hjälp av Arkimedes princip. För att få så bra resultat så möjligt så sänkte vi ner metallbiten i vattnet flera gånger så att den undanträngda vattnet blev mer korrekt. Eftersom labben lyckades så stämmer laborationens syfte med resultatet att bekräfta Arkimedes princip. En stor faktor som gjorde att syftet och resultatet stämde överens var att man kunde följa formlerna till uppgiften vilket ledde till att beräkningarna var fullständiga. Resultatet kan även jämföras med hypotesen. Hypotesen handlar om Arkimedes princip, i hypotesen så ska man kunna ta reda på lyftkraften om man vet att det finns en lika stor kraft som tyngden av vätskemängden som trängs ut. Källan vi använde oss av var min lärare som förklarade till oss och visade oss några filmer om hur man utför laborationen.


Referenser
Densitet och tryck – Lyftkraft, Arkimedes princip | Film och Skola

Santa 278
Postad: 29 maj 2022 02:05 Redigerad: 29 maj 2022 11:39

Tack för hjälpen, jag uppskattar det väldigt mycket!

Svara
Close