Fattiga och rika - mat (1600)
Vad är skillnaden mellan rika och fattiga under 1600-talet när det kommer till mat?
Hur var det om man var fattig/rik och åt mat? Var det någon skillnad?
Vad tror du?
Det är klart att om man har det bättre ställt kan äta helt annan mat än vad de sämre ställda har råd med, så har det varit i alla tider.
Bara en sådant enkel sak att det kan ha funnits folk som inte hade råd att äta sig mätta.
Sen beror det ju lite på vilka fattiga och rika man jämför med.
En stor skillnad är väl kanske vilka varor som fanns att få tag på. Redan på den här tiden hade man börjat handla med andra länder och få varor importerade från andra länder ex. Kina, Indien eller andra europeiska länder som då var att betrakta som exotiska lyxprodukter som dock bara de rikaste hade tillgång till medan resten av befolkningen fick leva på basvaror.
Många gårdar och jordbruk var nog ofta självförsörjande på mat. Man åt och tillagade det man producerade på gården ex. ägg, spannmål, potatis, mjölk, grönsaker etc.
Här finns två program från Historieätarna som kan vara intressanta.
Tänk på att dessa är populärvetenskapliga och att de inte behöver vara helt historiskt korrekta men de kan ge en bra inspiration till tankar och idéer och ge en översiktlig bild över matvanor på denna tid
https://so-grd4-6.weebly.com/mat-paring-1500--och-1600-talet.html