Faskompensering Ellära
Två spolar är parallellkopplade.
Spole 1: R1=30 Ohm och L1=80 mH
Spole 2: R2=40 Ohm och L2=150 mH
Ansluts till 230V, 50Hz
Beräkna IR1 och IL1.
Enligt mina beräkningar är I=5,8A, och borde vara det genom hela spole 1 (IR1=IL1).
Hur beräknar man så att IR1= 4,5A och IL1= 3,77A?
Kan du rita en bild hur det ser ut, med dina beräkningar?
Jag har skrivit ledtrådar in denna tråd:
Affe Jkpg skrev:Jag har skrivit ledtrådar in denna tråd:
Tack Affe och agnesf! Jag funderade mest över ifall det fanns någon figur på hur spolarna såg ut i sin inkoppling, och vad som menas med "R1" och "R2".
Jag kan inte förstå hur strömmarna och kan vara olika om spolen ser ut så här:
JohanF skrev:Affe Jkpg skrev:Jag har skrivit ledtrådar in denna tråd:
Tack Affe och agnesf! Jag funderade mest över ifall det fanns någon figur på hur spolarna såg ut i sin inkoppling, och vad som menas med "R1" och "R2".
Jag kan inte förstå hur strömmarna och kan vara olika om spolen ser ut så här:
Om inte induktanserna emuleras såhär förstås. Men det är ju avgörande information för uppgiften att veta hur det ser ut.
Där "a" är resistiv del av strömmen och "b" är reaktiv del av strömmen
Bild för kretsschema saknas. Endast dom uppgifterna jag delat har angivits.
Genom att beräkna IR1=I*cos(fi) fick jag: 5,88*0,77=4,53A
Genom att beräkna IL1=I*sin(fi) fick jag: 5,88*0,64=3,76A
Vilket i båda fallen gav rätt. Varför är IL1=I*cos(fi)? Hittade formeln på internet men hittar ingen förklaring till varför det blir så. Det är inte heller någon formel jag hittar i min ellära-kurs. Tycker även att I borde ha ett och samma värde i spole1.
Hittade formeln på internet men hittar ingen förklaring till varför det blir så. Det är inte heller någon formel jag hittar i min ellära-kurs. Tycker även att I borde ha ett och samma värde i spole1.
Det finns en resistiv del hos strömmen och en reaktiv del hos strömmen.
Se min senaste uträkning
Jag menar däremot att det är fel att påstå att strömmen är olika genom R1 och L1.
Samma ström genom R1 och L1 kan dock delas upp i en resistiv del och en reaktiv del.
Affe Jkpg skrev:Hittade formeln på internet men hittar ingen förklaring till varför det blir så. Det är inte heller någon formel jag hittar i min ellära-kurs. Tycker även att I borde ha ett och samma värde i spole1.
Det finns en resistiv del hos strömmen och en reaktiv del hos strömmen.
Se min senaste uträkning
Aha!
Jag tror faktiskt aldrig att jag har sett den benämningen av strömkomposanterna förut. Man lär sig nåt nytt hela tiden...
Polletten föll ner!! Genom att beräkna cos(fi) och sin(fi) kunde jag med hjälp av Strömtriangeln beräkna den reaktiva och resistiva delen av strömmen! När jag tänkte IR1 som IR1 och IL1 som IL1 blev det tydligare för hjärnan! Tack och god natt!
agnesf skrev:Polletten föll ner!! Genom att beräkna cos(fi) och sin(fi) kunde jag med hjälp av Strömtriangeln beräkna den reaktiva och resistiva delen av strömmen! När jag tänkte IR1 som IR1 och IL1 som IL1 blev det tydligare för hjärnan! Tack och god natt!
Ja, strömkomposantbenämningen blev betydligt lättare att förstå i det formatet som du skrev ovan agnesf. Annars är det ju mycket lätt att missförstå det som ”strömmen genom R1”, som ju är 5.9A. Som du skrev i inledningen.
Förstår inte denna uppgift. Alla sidor jag hittar börjar räkna med j och nämner även b etc. I Learnwareprogrammet går man igenom en genomgång med laborationer etc, och i detta fall i faskompensering nämndes inget om varken j eller b. Vi har heller ej fått någon genomgång om det i skolan.