fällnings reaktioner
silvernitrat och kopparsulfat vad bildar det för fällning? då både silvernitrat och sulfater är lättlösliga
Hej
Ja med undantag med blysulfat samt bariumsulfat. Som du säger de båda är lättlösliga blir det då en fällning? Vilka fyra olika fall "kan" du få? Är någon av dom svårlöslig?
Silversulfat är hyfsat svårlösligt. Om du har ganska koncentrerade lösningar kan det bilda fällning.
Jag skulle snarare säga att de flesta sulfater är svårlösliga, men undantag av kopparsulfat och nickelsulfat och några till (förutom de självklara alkalimetallsulfaterna och ammoniumsulfat, eftersom salter med dessa positiva joner alltid är lättlösliga).
Silversulfat är ganska svårlösligt, men inte lika svårlösligt som bariumsulfat. Det är därför man brukar se till att tillsätta bariumnitrat (som reagens på sulfatjoner) innan man tillsätter silvernitrat (som reagens på halogenidjoner) - om man gjorde tvärtom skulle man få en fällning av silversulfat och riskera att man drar felaktiga slutsatser.
EDIT: Naturligtvis menade jag silversulfat, inte silvernitrat, men det känns så mycket mer normalt att skriva silvernitrat så mina fingrar gjorde det utan att jag såg det. Tack Jonis!
Smaragdalena skrev:Jag skulle snarare säga att de flesta sulfater är svårlösliga, men undantag av kopparsulfat och nickelsulfat och några till (förutom de självklara alkalimetallsulfaterna och ammoniumsulfat, eftersom salter med dessa positiva joner alltid är lättlösliga).
Silvernitrat är ganska svårlösligt, men inte lika svårlösligt som bariumsulfat. Det är därför man brukar se till att tillsätta bariumnitrat (som reagens på sulfatjoner) innan man tillsätter silvernitrat (som reagens på halogenidjoner) - om man gjorde tvärtom skulle man få en fällning av silversulfat och riskera att man drar felaktiga slutsatser.
Jag antar du menar silversulfat?
Men det har du mycket rätt i, man lär sig nya svårlösliga salter varje dag :). Hade tidigare lärt mig att alla sulfater utom bariumsulfat samt blysulfat är lättlösliga det verkar som att mina lilla tumregel sprack där.
Smaragdalena skrev:Jag skulle snarare säga att de flesta sulfater är svårlösliga, men undantag av kopparsulfat och nickelsulfat och några till (förutom de självklara alkalimetallsulfaterna och ammoniumsulfat, eftersom salter med dessa positiva joner alltid är lättlösliga).
Jag tycker det är bättre att ha lättlöslig som regel istället. "Några till" är i princip alla metaller i periodiska systemet förutom kalcium, bly, barium, silver och säkert några mer exotiska ämnen. Alla vanliga metaller som koppar, järn, kobolt, nickel, mangan, zink, aluminium, tenn m.fl. bildar lättlösliga sulfater. Lägg till ammonium, alla alkalimetaller samt de alkaliska jordartsmetallerna förutom de som har nämnts. Det är till och med en vanlig strategi att extrahera metaller ur malmer genom att oxidera dem från svårlösliga sulfider till lättlösliga sulfater.
kopparsulfat Cu2So4 och silvernitrat AgNo3.
men blir inte fällningen Cu +2 + ag+ , so4-2 + no3-?
Nej, det blir den inte. Det är oklart vad du menar.
jag vill veta fällningen på silvernitrat och kopparsulfat
Kopparnitrat är ett lättlösligt salt (som alla andra nitrater.
lisabengsson593 skrev:jag vill veta fällningen på silvernitrat och kopparsulfat
Det har vi ju redan skrivit - silversulfat.
tack är detta rätt utfällningsreaktion? Cu+2(aq) + So4-2 + Ag+(aq)+ NO3-(aq) → Agso4 + Cu+2 + N03-
Nej, du läser inte vad vi skriver. Om du kollar i mitt förra inlägg ser du att det finns två silverjoner i en formelenhet silversulfat. Dessutom ska man inte ta med kopparjoner och nitratjoner i formeln då de bara är åskådarjoner som inte reagerar.
aha så det blir So4-2(aq) + Ag+(aq)→ Agso4
Nej, det behövs två silverjoner (med laddning +1 vardera) för att balansera sulfatjonens negativa laddning (-2) - och du måste vara petig med stora och små bokstäver, annars betyder det något annat.