Fåglars läten
Förr kanske en fågel t.ex. lät "pi pi pi" men nuförtiden låter de gällare typ "piff piff piff", vad kan det bero på?
Det kan väl bero på mycket, nu står det ju inte om det är så att det nu finns två arter av fågeln. För isåfall hade det väl kunnat vara så att geografisk isolering gjort att ena gruppen utvecklats på ena sättet. Detta verkar som ett väldigt dålig förklaring. Vad tror ni det beror på?
Först tänkte jag att fågeln kanske hade blivit gammal.
Men enligt wikipedia kan det finnas andra orsaker. t.ex.
Dialekt
Fågelläten är inte något fast och definierat. Precis som bland människor förändras fågelpopulationers läten. Populationer som av en eller annan orsak är åtskilda kan utveckla olika dialekter. Det finns studier som visar på att inom vissa arter väljer honan aldrig en partner som har samma dialekt på locklätet som hon själv. Det har också visat sig att vissa arter av kolonihäckande fåglar kan känna igen sin unge på lätet.
Anpassning till bullernivå
Många småfåglar som lever i städer har på grund av den bullriga miljön anpassat sina läten för att höras bättre. Vissa arter som lever i städer sjunger kortare och snabbare än artfränder på landsbygden. Vissa arter, som exempelvis talgoxe har även anpassat tonhöjden och sjunger på högre frekvenser. Denna förmåga till anpassning hos vissa arter kan vara en förklaring till varför vissa fågelarter klarar sig bättre i stadsmiljöer än andra arter.