Experimentell hastighet och accelerationsuppgift
Hej
Jag vet inte om jag har löst uppgifterna a) och b) rätt. Därefter så vet jag inte hur jag ska lösa c) med den informationen jag har. Har jag gjort något fel och hur ska jag lösa c)?
Uppgiften (4.32):
Mitt försök att lösa uppgiften (det tog 1,97s (medelvärde) för "vagnen" att åka ner för den 110cm långa "brädan"):
På a) och b) har du fått rätt svar, jag kan tycka att det varit tydligare och snyggare i a) om du istället satt in siffrorna direkt i formeln v=s/t där v är medelhastigheten. (Brukar skrivas som ett v med ett rakt sträck över). I b) så bör du ha med vad v0 och t0 är. Eftersom du har formeln a=dv/dt (delta v delat på delta t)
I c) så ska du bestämma sluthastigheten, du vet att i början så var hastigheten noll och du vet tiden innan den åker av brädan(tiden för accelerationen) kan du då beräkna sluthastigheten?
Ok. Har funderat på uppgiften. Har också koll i facit. Bild på facitsvaret: Nu verkar det för mig som att jag har gjort fel i b) eftersom jag inte har a = /t utan jag gjorde väl a = /t.
Så då verkar den här formeln bra för mig som bara har : s=t+ (a)/2. Accelerationen ska då räknas fram enligt facit såhär: a= 2s/.
Eller hur?
Ja det är korrekt som du skriver, dribblade bort mig själv lite där tänkte att ditt vmedel var vslut.
Ok. Så nu har jag lyckats använda mig av de presenterade formlerna i boken korrekt hoppas jag. Är det rätt?