Expansionskoefficient som en funktion av T och V för en ideal gas
Hej! I denna uppgift (se figur för lärarens lösning) ska ett uttryck härledas för expansionskoefficienten "alpha" som en funktion av V och T för en ideal gas. Jag är helt med på härledningarna. Men sedan i slutet i lösningarna skriver min lärare att svaret innebär att volymen ökar linjärt med T. Samt att den relativa volymökningen minskar, dvs, 20 K till 40 K sker 100% volymökning men från 200 till 220 K sker endast 10% volymökning.
Hur utifrån svaret kan han få ut det? Hur stoppar han in dessa värden för att få ut volymökningen i resp. fall?
Hoppas frågan är förståelig.
Tack på förhand!
Idealgaslagen är pv = nRT. Då är ,så volymen är proportionell mot temperaturen om trycket p är konstant (och antalet mol gas inte ändras - att R är konstant är förhoppningsvis självklart).
Om vi beräknar kvoten mellan volymen för samma gasmängd (vid konstant tryck) dels när temperaturen ändras med 20K från 20 K till 40 K blir det d v s en fördubbling.
Om vi beräknar kvoten mellan volymen för samma gasmängd (vid konstant tryck) dels när temperaturen ändras med 20K från 200 K till 220 K blir det d v s en ökning med 10 %.
Okej, tack! Men vad har det med härledningen att göra?
Det får du fråga din lärare om, jag vet inte hur hen har tänkt.
Du kan integrera mellan T1 och T2 för att få volymändringen och dela detta med T1 för att få den relativa volymändringen. Volymändringen kommer att bli lika stor i de båda fallen, men eftersom T1 är 20 K den ena gången och 200 K den andra så kommer kvoten att bli olika. Det är denna kvot som är .