Excitation och jonisering
Hej! Jag håller på att läsa om atomen och jag undrade:
När en foton infaller mot t.ex en väteatom så kan antingen:
1. inget hända (om energikvantan inte är lika med energiskillnaden till någon annan högre nivå eller mer än joniseringsenergin)
2. Eller så absorberas fotonen och väteatomen exciteras (fotonens energikvanta är exakt lika med energiskillnaden till någon annan högre nivå)
3. Fotonen absorberas och väteatomen joniseras och en elektron sänds ut. (fotonens energikvanta är lika med eller mer än joniseringsenergin)
Det som jag undrade är alltså; när en atom joniseras, säger man att den också har exciterats? Eller är det en helt annan grej?
Tack på förhand!
Det är en annan grej. Vid excitation är elektronen fortfarande bunden till och därmed en del av atomen, men den befinner sig på en högre energinivå. Vid jonisering frigörs elektronen helt från atomen.
Mhm, det var det jag tänkte men jag var inte säker... Tänkte typ att jonisation kan klassifieras som en slags excitation.
En till fråga; När en atom joniseras blir det inget ljus ellerhur? Tillskillnad från när en atom exciteras och deexciteras alltså..
Nej precis, men energin hos elektronen som frigörs kan tas tillvara i form av elektrisk ström. Det kallas för fotovoltaik. Solceller fungerar på det sättet.