Euler Framåt: Problem att förstå notationen.
Läser en grundkurs i numerisk analys och har lite problem med att förstå notationen för Euler Framåt.
Så formeln som presenterats för mig ser ut på följande vis och kan härledas från derivatans definition om jag förstått det rätt.
Så som jag har förstått det kan denna användas för att approximera en efterföljande lösning om man redan har en lösning, men med steglängd eller .
Hur gör jag dock för att använda denna i praktiken? Om är själva lösningen, vad menas då med t.ex?
Skulle behöva en riktig ELI5-förklaring om någon har lust,
tack på förhand!
Det går inte att härleda den där formeln från derivatans definition, utan det går bara att hämta inspiration från definitionen.
Tanken är alltså att vi har en differentialekvation
Där f(y) är någon funktion. För att hitta en approximativ lösning till denna ekvation så gör vi så att vi bara beräknar lösningen vid vissa tidpunkter. Vid t = 0, t = h, t = 2h, t = 3h, osv. Approximationen vid tidpunkten hk betecknar vi med . Eftersom vi vet att så sätter man och sedan beräknar vi med hjälp av den där formeln.
Ett exempel är om f(y) = y och . Då låter vi alltså och vi kan välja ett tidssteg, säg h = 0.1, vilket ger att
sedan får man
.
Så approximativt kommer lösningen vid tidpunkten 0.1 vara 1.1 och vid tidpunkten 1.21 kommer den vara 1.21. Vill vi fortsätta beräkna lösningen under fler tidpunkter så är det bara att fortsätta beräkningarna.
Hej!
Du har en differentialekvation
som du vill lösa över tidsintervallet Om funktionen är icke-linjär (till exempel en sinusfunktion) så är det ofta omöjligt att finna exakta lösningar till ekvationen; istället får man nöja sig med approximativa lösningar.
Börja med att dela in tidsintervallet i delintervall (som inte behöver vara lika långa).
där och
Vid varje tidpunkt () vill du bestämma en approximation () till funktionsvärdet . Enligt Lagranges medelvärdessats gäller det att
för något tal som ligger mellan tidpunkterna och ; Eulers framåtmetod bygger på att välja och Eulers bakåtmetod väljer . För de approximativa funktionsvärdena betyder detta att
där jag ersatt derivatan med talet enligt differentialekvationen, och sedan approximerat med talet . Eulers framåtmetod för att finna approximationer till differentialekvationen är alltså
där .
Eftersom funktionen är icke-linjär så måste man lösa en icke-linjär ekvation för att finna talet ; detta kan vara komplicerat.
Eulers bakåtmetod för att finna approximationer är
Här behöver man inte lösa någon icke-linjär ekvation för att finna talet , utan det är bara att stoppa in talet och räkna ut vad högerledet är.
Albiki
Tack som fan Stokastisk och Albiki, tror att jag börjar förstå hur det hänger ihop nu!