EU -Vilka är orsakerna till demokratiska underskottet
Hej! Har en fråga om en uppgift jag gör. Skulle helst vilja att någon läste igenom och hojta till om jag är på rätt väg eller inte! Låser sig i hjärnan så fort jag hamnar i politik och EU.
Här är fullständiga frågan: När man talar om EU hamnar man ibland i diskussionen om att EU har ett demokratiunderskott. Vilka är orsakerna till detta demokratiska underskott? Ledord: Ett diskuterande och reflekterande svar med en analys som förklarar hur detta påverkar samhället omkring oss.
Svar:
EU grundas i EG (europeiska gemenskapen) som var tänkt som ett samarbete mellan nationer inom valda områden som skulle främja freden. EG:s medlemsstater utökade och fördjupade inrikes- och utrikespolitiska samarbeten och då bildades EU med mål för gemensam säkerhet- och utrikespolitik. Nationernas förhållande till vilken roll EU ska ha har diskuterats och ändrats stegvis genom åren, där exempelvis Europaparlamentet tidigare bara hade rådgivande och kontrollerande uppgifter.
Idag är Europaparlamentet den enda av EU:s institutioner som är direkt folkvald. Tillsammans med ministerrådet fattar det beslut på olika områden men Europaparlamentet kan i sig inte komma med egna förslag till lagstiftning utan det gör kommissionen. Detta kan ses som ett demokratiskt underskott då den enda institutionen som är folkvald inte kan komma med förslag till förändring. Genom att vi har detta system kan det anses meningslöst och svårt att både förstå och påverka. Röstdeltagandet under EU-val har varit låga under åren och en faktor till att det är så kan vara känslan av det folkvalda paramenets begränsade befogenheter.
Det finns också problem i olika beslutsfattningar så som överstatlighet och mellanstatlighet. Vid överstatlighet måste minoriteten rätta sig efter majoriteten. T.ex. om skatten på dieselbilar beslutas att höjas kan länder som inte är rustade för klimatsmarta bilar komma att bli drabbade när lagen röstat fram genom ett överstatligt beslut. Påföljden kan drabba samhällets ekonomi då beroendet av fordon kvarstår.
Mellanstatlighet innefattar att besluten måste vara enhälliga vilket kan vara ett problem då majoriteten kan behöva rätta sig efter minoriteten. Vi kan ta samma exempel om skatten på dieselbilar. Om 95 % anser att det är en bra åtgärd för att främja miljön kan resterande 5 % motsäga sig till förslaget och då förhindra att lagen drivs igenom. Nu grundas EU:s mellanstatliga beslut inte i dieselskatter utan om utrikes- och säkerhetspolitik samt det inrikespolitiska samarbetet i polisiär och straffrättsliga frågor.
Överlag har den enskilda människan inte så stor insyn i den dagliga politiken som sker inom EU. Det bör skrivas mer om det i media för att väcka känslan av deltagande.
Är det ett rimligt svar?