EU:S uppbyggd
Har fastnat totalt på en fråga, både googlat runt och läst i boken.
Frågan lyder så här:
Analysera likheter och skillnader mellan hur demokratin är organiserad i Sverige och i EU med avseende på beslutsfattande och organisation. Vilka demokratiska utmaningar för de olika demokratiska modellerna i EU och Sverige med sig?
Vad har du kommit fram till hittills? I Sverige är makten fördelad mellan riksdag (lagstiftande makt), regering (verkställande makt) och domstolar (dömande makt).
I EU finns en liknande struktur med EU-parlamentet, EU-kommissionen och EU-domstolen. Men det finns ytterligare institutioner som Europeiska rådet och Europeiska unionens råd (ja, det är två olika institutioner…….).
En sak du kan analysera är var den verkliga makten egentligen ligger. I Sverige är det ganska tydligt hur makten är fördelad, men i EU har Europeiska rådet väldigt stor makt gentemot övriga institutioner eftersom det består av alla medlemsländers stats- eller regeringschefer. EU är ju en union, inte en federation. Den slutliga makten ligger därför hos medlemsländerna, framför allt de stora medlemsländerna som Frankrike och Tyskland.