5 svar
43 visningar
shkan behöver inte mer hjälp
shkan 222
Postad: 4 sep 20:07 Redigerad: 4 sep 21:07

Ett rör, hur fungerar den här egenskaper hos det egentligen?

Hej!

Jag har lite underförståelse om hur det här, som kommer stå nedan, är sant. Enligt min bok säger de att "ett ihåligt järnrör är mycket lättare än en massiv stång men kan ändå i vissa fall vara nästan lika starkt. Till skillnad från balkar är rör lika svåra att böja åt alla håll, både uppåt, nedåt och i sidled."

Jag förstår att hur lätt en balk böjer sig är omvänt proportionellt till det vertikala avståndet mellan ytterkurvan och innerkurvan. Helt enkelt handlar det om att en liggande bräda har en förmåga att lättare böja sig än brädan som ligger på högkant.

Däremot vill jag förstå sammhanget hos ett rör. Om röret ligger liggande och man böjer sig så förstår jag att avståndet mellan ytterkurvan och innerkurvan blir cirkelns diameter.

Men, om man skulle böja röret vid högkant istället, skulle avståndet mellan ytterkurvan och innerkurvan vara mer än avståndet mellan ytterkurvan och innerkurvan om röret låg liggande. Detta medför alltså att det skulle bli svårare att böja röret vid högkant.

Däremot krockar denna idé med boken, som säger att rörets förmåga att stå emot böjbelastning är detsamma överallt. Jag säger att det blir olika, och boken säger det blir lika.

Vad gör jag för fel? Jag förstår inte. Kan någon snälla förklara? Tack.

Laguna 29988
Postad: 4 sep 21:11

Varför skulle det se annorlunda ut om röret ligger ner? Kan du rita?

shkan 222
Postad: 5 sep 06:36 Redigerad: 5 sep 06:53

Hej Laguna! Ja, det kan jag visst göra.

Det som jag mäter är vertikala avstånd. Vi tar alltså höjden som referens varje gång man mäter avståndet mellan ytterkurva och innerkurva. Vi antar att definitionen av höjden förändras beroende på hur du lägger den geometriska formen, om vi har inte gjort andra antagningar innan som krockar in med denna antagning. Om t.ex. röret står på högkant blir höjden det som jag beskriver i Figur 2. Om det istället ligger liggande, så blir höjden det jag beskriver i Figur 1.

Om man försöker böja en balk eller ett rör så handlar det om en riktning vinkelrätt mot längden för balken eller röret. Då spelar det ingen roll om röret ligger ner eller står upp.

shkan 222
Postad: 5 sep 07:37 Redigerad: 5 sep 07:38
Smaragdalena skrev:

Om man försöker böja en balk eller ett rör så handlar det om en riktning vinkelrätt mot längden för balken eller röret. Då spelar det ingen roll om röret ligger ner eller står upp.

Hej Smaragdalena! Tack för det snabba svaret. Jag förstår däremot inte riktigt vad du menar med det... skulle det gå bra för dig att kunna förklara lite mer, eller till och med rita och beskriva vad du menar? Tack.

Skulle det inte innebär då att det jag beskriver ovanför är rätt? Avstånden som jag ritar med pilar är ju vinkelrät mot längden för varje figur?

 

 

Så som pilen (kraften) pekar på din bild så är innerkurvan till höger och ytterkurvan till vänster. Tvärsnittet är precis samma som på din liggande bild.

Svara
Close