Ett lutande föremål
Hade precis ett fysik prov igår. En av frågorna var som följande: Varför kommer ett lutande föremål att falla? mitt svar handlade om att normalkraft är alltid vinkelrät mot ytan. i så fall kommer dragningsfrakt att bli större en normalkraften. var mitt svar rätt?
Vare sig frågan eller svaret är ju helt komplett för hela poängen är ju att något kan luta utan att 'tippa över' dvs falla omkull. Jag skulle väl förmoda att uppgiften har med att förklara vad som bestämmer gränsen för hur mycket man kan luta något innan det faller omkull. Vardagserfarenheten är ju att om du lyfte ena änden av säg en stol lite grann och släpper så faller den tillbaks på "fötterna" men om du lutar den tillräckligt mycket så faller den inte tillbaka utan faller omkull. Antar att det var det man skulle diskutera med kraftdiagram.
Att namedroppa begrepp som normalkraft och dragningskraft är inte i sig så hjälpsamt för att förstå den gränsen.
Sedan kan friktion spela roll beroende på hur det hela går till.
Enkelt förklarat så välter ett föremål om den lodräta linjen som kan dras från masscentrum på föremålet hamnar utanför dess geometriska form. För då finns ingen anläggningsyta mot marken i tyngdkraftens riktning.