1 svar
57 visningar
Hannasiri 69
Postad: 8 dec 2022 18:46 Redigerad: 8 dec 2022 18:57

Etrar kokpunkt

Hej!

Enl. Wikipedia har dietyleter en kokpunkt på 34,6 C, varav dipropyleter har en kokpunkt på 90 C.. Min fundering är då- hur är detta möjligt? Varför är det inte tvärtom? Dietyletern är väl ändå en starkare dipol än dipropyletern, och bör inte detta då medföra att de gör starkare intermolekylära bindningar till varandra?..

Har det något att göra med van der waals-bindningar (kollade på en video som sa just detta)? Dvs att dipropyletern har längre kolvätekedjor och därför kan göra fler vdw-interatkioner än dietyletern? Men samtidigt.. skapas det inte dipol-dipolbindningar också??? och bör inte dessa vara starkare hos dietyleter än dipropyleter?

Tack på förhand! 

bacon 153
Postad: 8 dec 2022 21:20

Molekyler kan binda med både vdw och dipol-dipol. Min hypotes är att dipropyletern, som likt dietyletern kan binda med dipol-dipol, har även starkare vdw pga större molekylmassa (fler elektroner kan förskjutas, och den temporära dipolen blir då starkare). Dvs dipropyl har minst lika stark dipol-dipol, tillsammans med starkare vdw. Därmed högre kokpunkt

Som sagt, bara en hypotes. du borde få rätt svar genom att helt enkelt söka lite bättre på nätet/kurslitteratur

Svara
Close