Etanol vs. Vatten kokpunkt
Hej.
Varför har etanol lägre kokpunkt än vatten?
Är det pga. Vattenmolekyler har enbart vätebindningar mellan sina molekyler? Medan etanol har van der waal också?
Nadin skrev:Hej.
Varför har etanol lägre kokpunkt än vatten?
Är det pga. Vattenmolekyler har enbart vätebindningar mellan sina molekyler? Medan etanol har van der waal också?
Hur menar du? Som du skrev det låter det som om van der Waals interaktionerna ger ytterligare en bindningstyp, men effekten av dessa van der Waals bindningar är då motsatsen - kokpunkten blir lägre....
Skillnaden i kokpunkten har att göra med bindningarna. Hur tror du CH3CH2- atomerna på etanolen påverkar vätebindingarna (som är de starkaste och de mest betydelsefulla)?
Oh, den delen är inte vattenlöslig eftersom det är en kolvätekedja.
Jag förstår
Hela etanolmolekylen är ju vattenlöslig, men etylgruppen kan inte delta i vätebindningar. Hela vattenmolekylen kan dock delta i vätebindningar i princip 4 vätebindingar är möjliga. Jämfört med etanolens hydroxigrupp, som kan delta i tre vätebindningar, som dessutom skyms av etylgruppen (den tar upp plats och minskar chansen att andra hydroxygrupper kommer tillräckligt nära för att bilda vätebindningar) .