7 svar
49 visningar
Adam12356 behöver inte mer hjälp
Adam12356 12
Postad: 23 nov 21:01 Redigerad: 23 nov 21:02

Etanol procenten i en bulldeg??

Vi har gjort en laboration där vi ska beräkna hur mycket etanol bildas under jäsning och vi ska försöka jämföra det med olika alkohol dryck.

Här är våra resultat:

 

Min lärare gav mig den här formel: Volym% = f x massan% där f är 1,24. Jag har ingen aning hur jag ska använda det för att beräkna alkohol volymen och hur jag ska jämföra det med andra såsom folköl eller starköl. (Jag har redan beräknat mäng etanol som har bildat)


mag1 9499
Postad: 23 nov 21:17

Du har massan etanol i hela degen. Mängden alkohol i t.ex. öl brukar anges i volymprocent, d.v.s. inte i massprocent utan som andel av volymen. Så för jämförelsen behöver du omvandla från dina uppmätta massor, till volymprocent.

Adam12356 12
Postad: 23 nov 21:24

ska jag omvandla 266,36 g till ml, eller ska jag omvandla alla ingrediensernas massa till volym och sedan addera de?

mag1 9499
Postad: 24 nov 09:56

Nej du kan inte omvandla t.ex. 266,36 gram deg till volym, du saknar data för detta. (Du vet inget om förhållandet mellan massan deg och dess volym, densiteten saknas med andra ord). Det enda data du har är massorna, dels av degen och dels av etanolen.

Så du behöver använda densiteten hos etanolen för att omvandla massprocenten (massan etanol/totalmassan) till volymprocent (volym etanol/totalvolym).

Adam12356 12
Postad: 24 nov 12:14

V etanol​: = 13,12 g / 0,789g-cm3 = 16,63 cm3 =16,63ml

Massprocenten: 13,12 g / 266,36 g  = 0,0493 = 4,93%


Jag fick fram att etanol volymen är 16,63 ml och massprocenten är 4,93%, men hur ska jag nu beräkna totala volymen för att beräkan volymprocenten av etanol?

mag1 9499
Postad: 24 nov 13:37

Ta en titt på formeln som du fick av din lärare, kan du använda den nu?

Den innehåller en omvandlingsfaktor mellan massa och procent. Skulle du sakna denna omvandlingsfaktor skulle du behöva göra en uppskattning av degens densitet, för att kunna omvandla massprocenten till volymprocent.

Alternativt kan du räkna om volymprocenten i alkoholen, till massprocent och jämföra allt i massprocent istället. Skulle du sakna formeln, skulle nog vara enklare att räkna i massprocent - eftersom du då slipper ta med osäkerheten i degens densitet.

Och densiteten kommer variera beroende på volymen, som i sin tur beror på hur mycket gas som finns kvar i degen. En väl jäst deg som är fluffig, kan lätt fås att sjunka ihop om man knådar till den eller sänker temperaturen och då påverkas densiteten mycket. Massorna (deg/etanol) kommer inte påverkas lika lätt.

Adam12356 12
Postad: 24 nov 20:35

V etanol: 1,24 x 4,93% = 6,11% 

6,11% etanol i 266,36 g deg, låter det rimligt för att jag känner att det här är för mycket mängd av etanol i ett deg?

Här är mina beräkningar:




mag1 9499
Postad: 25 nov 09:39

Ja det ser ut att stämma, har inte kontrollräknat dina avrundningar etcetera. Det är en ganska hög koncentration av alkohol. Det är i sig inget problem, för vi äter ju inte direkt litervis med deg, magen säger ifrån innan man riskerar att bli märkbart påverkad av alkoholen.

Men hur ser det ut i brödet då, finns alkoholen kvar eller vad händer?

Svara
Close