Etanol och etanal kokpunkt
Hej!
I en uppgift så frågades det efter vilket av etanol och etanal som har högst kokpunkt + en motivering. Jag undrar nu hur man går till väga för att ta reda på detta för att sen kunna motivera? Jag är alltså inte ute efter svaret på frågan, utan bara en mini "guide" på hur man löser uppgifter som denna så att jag kan klara det på egen hand framöver!
Tack på förhand!
Steg ett i den här typen av uppgifter är alltid att ta reda på vilka intermolekylära bindningar som finns i respektive ämne.
Okej, så man kollar t.ex på om de har enkel, dubbel eller trippel bindningar och utifrån det bestämmer vem som har högst kokpunkt?
Nej, intermolekylära bindningar är bindningar mellan molekyler medan du nu syftar på bindningar inom molekylerna.
Jag har skrivit ett långt inlägg om kokpunkter här:
Jaha okej!
Hur tar jag reda på vilka intermolekylära bindningar etanol och atanal har?
Det står i inlägget jag länkade till, och definitivt även i din kursbok. Det är en ganska central del av kemi 1 att ta reda på intermolekylära bindningar för olika ämnen så det finns mycket att läsa om det om du gör ett faktasök. Kom gärna tillbaka om du har några mer specifika frågor!
Jag vet hur man tar reda på vilka intermolekylära bindningar en ”vanlig” molekyl har, men tänkte att det kanske var annorlunda när det kommer till den organiska kemin. Men om det inte är så bör det inte vara några konstigheter.
Det är samma regler för alla sorters molekyler :)