Ersätta kosten med insekter istället för kött!
De senaste åren har det talats mycket om att ersätta köttet i vår kost med insekter som t.ex. mjölmaskar, hussyrsor eller gräshoppor. Förra året (2020) blev det tillåtet att sälja livsmedel baserade på insekter i Sverige, vilket många kockar tycker är en spännande utmaning. Av vilket skäl är det också ekologiskt försvarbart? Förklara med (näringskedjor/energiflöden).
På denna frågan så tänker jag att det skulle vara bra för klimatet då det minskar koldioxidutsläppen samt slakteriet kommer att minska. Men vad finns det för andra saker man kan skriva om? Och hur kan jag koppla frågan med näringskedjor och energiflöden?
Du kan även ta med:
Jämförelse av hur en näringskedja ser ut för mjölmasken, och jämföra med ett eller ett par djur.
Vad äter organismerna?
Hur stor är miljöbelastningen för att bilda ett kilo protein (proteinhalten är olika hög i olika organismer)?
Hur mycket energi går det åt för att bilda ett kilo protein?