epigenetik och genreglering
Jag förstår inte riktigt skillnaden (om det nu finns någon) mellan epigenetik och genreglering.
Som jag har förstått det så handlar båda om hur gener kan aktiveras och "stängas av", alltså varför benmusklerna och ögat fungerar olika trots samma DNA. Men vad är egentligen skillnaden?
De två processerna verkar parallellt och påverkar båda vilka gener som är tillgängliga för t.ex. bildande av proteiner.
Epigenetiska förändringar påverkar inte DNA-sekvensen, men påverkar cellens fenotyp (t.ex. som ditt exempel så blir det skillnad mellan muskelcell/syncell). Dessutom anses denna förändring vara ärftligt, så den ärvs till dottercellerna i flera generationer (en cell som utvecklats till en muskelcell kan t.ex. inte förändras tillbaka eller ändras till en syncell). Detta är precis vad som sker från det befruktade ägget, som delar sig och ger upphov till fler stamceller (=celler som kan bli vilken celltyp som helst). När antalet celler är tillräckligt stort börjar cellerna differentiera, en process av specialisering, d.v.s. de utvecklas mot en vävnadstyp/celltyp och de förlorar i regel sin stamcellsförmåga.
I alla celler sker genreglering, som kan ske på alla nivåer från att genen i DNA är tillgänglig för transkription eller inte, till hur mycket protein som bildas från ett mRNA under translationen. Denna process påverkar inte heller sekvensen i DNA, men den är inte ärftlig och kan ändras som en anpassning till stimuli, som kommer inifrån cellen eller som kommer utifrån - t.ex. din muskelcell som efter att ha arbetat hårt får signaler om att den behöver reparera slitna fysiska kontakter i cellen och till andra muskelceller, varpå gener som sköter detta aktiveras. Eller så mottar en cell ett hormon från en annan del av kroppen och detta påverkar vilka gener som är aktiva i denna cell, men minskar halten av hormonet så påverkas detta så klart vilka gener som är aktiva - på så vis fås en genreglering.
Tack för hjälpen! Det är väldigt uppskattat!