Enzymkinetik - Katalas & temperatur
Hej! Jag håller på att skriva en labbrapport på enzymkinetik där vi labbat om vad katalasenzymets optimala miljö ser ut att vara (vi använde katalas i form av kycklinglever). Vi stoppade kycklinglevern i ett provrör och hällde sedan 5ml H2O2 och observerade hur mycket syrgas som producerades under 2 minuter. Vi hann endast testa temperaturens samt ytareans påverkan på enzymaktiviteten.
Jag vill även nämna att vi använde 5ml H2O2 i alla prover. Jag förstår att i i prov 3 så denaturerades proteinet och att värmen istället ökade reaktionshastigheten och därför producerades det så mycket syrgas. I prov 3 och 4 så producerades det mycket syrgas (som förväntat) och detta skedde väldigt snabbt och 90 sekunder in i reaktionen så slutade syrgasen produceras.
Det jag inte förstår är hur mindre syrgas producerades i prov 2 (kroppstemperatur) än i prov 5 (låg temp)? I prov 5 så producerades syrgasen konstant och det var inte kraftigt i början som prov 3 och 4, men jag förstår inte varför så stor mängd syre fortfarande producerades vid så låg temperatur?
Det kan vara så enkelt som att det helt enkelt är för få mätningar. Om man bara testar något en gång kan man få konstiga värden, s.k. uteliggare inom statistiken. Jag kan i alla fall inte komma på någon rimlig förklaring till resultatet.