Enzymers samarbete med tvåljoner?
Hej! Jag sitter och skriver en labbrapport, och jag har fastnat lite i hur jag ska tänka. Jag vill endast ha vägledning i vilken riktning jag ska söka vidare information. Min laboration går ut på att undersöka tvättmedels påverkan på ett ägg. Ett tvättmedel med enzymer, och ett utan undersöks.
När jag ska formulera mina felkällor blir jag kluven, jag vet om att metalljoners inverkan spelar roll när det kommer till hur effektivt tvåljonerna verkar. Men jag undrar ifall det finns något samband med enzymerna därtill. Eftersom tvåljoner kan fällas ut som svårlösliga salt ifall de binder till metalljoner, undrar jag ifall enzymernas verkan blir påverkad? Jag tänker att eftersom enzymers syfte i tvättmedlet är att spjälka protein, stärkelse, fett, så kommer dessa fortfarande kunna göra det även om tvåljonerna fälls ut? Eller blir det som så att eftersom det finns färre tillgängliga tvåljoner, att det ezymerna spjälkar inte kommer kunna lösa sig i vatten, eftersom det inte finns tvåljoner tillgängliga, och således inte kan ''lösas upp'' från äggets yta?
Jag hoppas att min formulering ger någon slags klarhet i frågan jag utreder..
Ett svar kommer kunna leda mig vidare i vart jag ska leta efter ytterligare information, som jag kan använda som källa till påståendet.
Emlial skrev:Hej! Jag sitter och skriver en labbrapport, och jag har fastnat lite i hur jag ska tänka. Jag vill endast ha vägledning i vilken riktning jag ska söka vidare information. Min laboration går ut på att undersöka tvättmedels påverkan på ett ägg. Ett tvättmedel med enzymer, och ett utan undersöks.
Vilket är ditt resultat? Ofta försöker man koppla felkällor till ett resultat (eller uteblivet resultat).
När jag ska formulera mina felkällor blir jag kluven, jag vet om att metalljoners inverkan spelar roll när det kommer till hur effektivt tvåljonerna verkar. Men jag undrar ifall det finns något samband med enzymerna därtill. Eftersom tvåljoner kan fällas ut som svårlösliga salt ifall de binder till metalljoner, undrar jag ifall enzymernas verkan blir påverkad? Jag tänker att eftersom enzymers syfte i tvättmedlet är att spjälka protein, stärkelse, fett, så kommer dessa fortfarande kunna göra det även om tvåljonerna fälls ut?
Så länge det finns lite tensider kvar (eller tvåljoner som du kallade dem) så kommer tensiderna att lösliggöra fläckar etcetera. Fettet binds upp av tensiderna, och proteiner/stärkelse kan brytas ner (nästan hela vägen till) aminosyror och monosackarider. Men hur tror du att tillverkarna av tvättmedel har funderat över problemet med svårlösliga fettsyrasalter? Skulle tvättmedlet inte fungera så bra skulle i.a.f. jag inte köpa just det märket...
Eller blir det som så att eftersom det finns färre tillgängliga tvåljoner, att det ezymerna spjälkar inte kommer kunna lösa sig i vatten, eftersom det inte finns tvåljoner tillgängliga, och således inte kan ''lösas upp'' från äggets yta?
På sätt och vis begränsar mängden tensider hur mycket fett som kan lösliggöras (men tvättmedelstillverkarna tillsätter tensider i tillräckliga mängder för att få en produkt som fungerar).
Men tensider löser upp fett - men vad tror du att äggets yta består av?
Kan detta ämne påverkas av något enzym kanske?
Ja, jag har fått ett resultat som stämde helt enligt med min hypotes - att proteas kommer att spjälka äggviteproteinet och ge en skrovlig yta på ägget som resultat. Men eftersom kunskapskraven säger, och jag är väl medveten om att det behövs för att uppnå högsta betyg, att möjliga felkällor måste inkluderas så måste jag försöka finna möjliga sådana, även om mitt resultat inte visar på några felkällor, då det gick helt enligt plan.
Jag förstår det med att tensider binder fett, men det bör vara nog för att kunna styrka att enzymerna inte har någonting med mängden tensider att göra. Proteas kommer att kunna spjälka äggviteproteinet ändå. Jag kan alltså inte använda det som felkälla.
Emlial skrev:Jag förstår det med att tensider binder fett, men det bör vara nog för att kunna styrka att enzymerna inte har någonting med mängden tensider att göra. Proteas kommer att kunna spjälka äggviteproteinet ändå. Jag kan alltså inte använda det som felkälla.
Ja det är en rimligt slutsats.
Men om du letar efter möjliga felkällor, kan du kanske fundera över vad som skulle ske om en eller flera typer av enzymerna från tvättmedlet inte fungerat som vanligt.