3 svar
740 visningar
Zantiago 24 – Fd. Medlem
Postad: 5 maj 2019 10:57

Enzymer i tvättmedel - Laboration

Jag har precis gjort en laboration som gick ut på att koka 2 ägg och lägga dom i varsitt glas med biologisk tvättmedel respektive handtvättmedel. Det biologiska tvättmedlet innehåller bland annat enzymerna proteas och lipas, medan det andra inte innehöll något av dessa enzymer.  Äggen skulle ligga i glaset med tvättmedel och varmt vatten (ca 45 grader) så att enzymerna skulle ha någon verkan. Slutresultatet blev som väntat. Dvs att ägget i glaset med det biologiska tvättmedlet var "uppäten" och en stor vit sörja hade samlats i botten. Nu när jag försöka reflektera vad som har hänt så är det lätt att dra slutsatser om enzymet proteas. Proteas ska ju bryta ned proteiner och äggvitan innehåller en hel del proteiner. Däremot har jag fastnat lite när det gäller enzymet Lipas. Jag vet att lipas ska bryta ned fett, men vad jag vet så har äggvita inget fett? Har det med andra ord inte påverkat äggvitan i min laboration? Jag har försökt att googla en massa, men hittar tyvärr ingen information och därför vänder jag mig hit i hopp om att någon kan hjälpa och vägleda mig :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 maj 2019 11:35

Det finns inte mycket fett i äggvitan, men i äggulan finns det ganska mycket. Vad hade hänt med äggulan i ditt experiment?

Zantiago 24 – Fd. Medlem
Postad: 5 maj 2019 11:39

Eftersom ägget var hårdkokt tänkte jag att det bara påverkade äggvitan? Men det kanske den inte gör? Jag delade ägget på mitten och det hade bildats en grå hinna och stank lite mer än det andra "vanliga" ägget. Är det ett tecken på att äggulan har brutits ned? :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 5 maj 2019 12:19

En grå hinna tyder väl på att någonting har hänt?!

Svara
Close