Enzymer i Etanol?
Vad händer om man tillsätter etanol i till enzymer? Jag tänkte att etanol är hydrofiliskt/polärt och kommer då påverka den polära sidogruppen och minska bindingen av vätebindingar i den sekundära strukturen och har då som slut produkt att enzymet denatureras funka. Är detta rätt?
Enzymer är ju proteiner och kan därför mycket riktigt denatureras. Jag tänker dock snarare att det är etanols förmåga att lösa organiska och opolära ämnen som är intressant är. Det påverkar den hydrofoba effekten i enzymet vilket i sin tur påverkar dess struktur.
Teraeagle skrev:Enzymer är ju proteiner och kan därför mycket riktigt denatureras. Jag tänker dock snarare att det är etanols förmåga att lösa organiska och opolära ämnen som är intressant är. Det påverkar den hydrofoba effekten i enzymet vilket i sin tur påverkar dess struktur.
hur kommer man fram till slutsatsen att det är etanols förmåga att lösa den opolära ämnen, det förstår jag inte riktigt är inte etanol polärt?
Man kan snarare hävda att din hypotes måste vara felaktig. Enzymerna omges ju av vattenmolekyler hela tiden och de är ännu mer polära än etanol. Då vore det konstigt att deras bindningar/struktur skulle ändras för att man tillsätter något polärt.
Etanol är ganska polärt, men inte lika polärt som vatten. Det handlar inte om antingen eller utan det är skala från ”väldigt polär” till ”inte särskilt polär”. Vatten är mer polärt än etanol.
Jaha, okej ifall vi vänder på det lite kan isådanafall etanol bli löst av både opolära och polära lösningsmedel? Med andra order vatten eller etan, eller måste det vara något mer ”i mitten” som en amin eller en annan alkohol?
Etan är en gas, så det blir svårt att lösa etanol i etan. Men det är möjligt att t.ex. lösa etanol i heptan. Man blandar faktiskt in ganska mycket etanol i bensin av miljöskäl och bensin är ju en blandning av olika kolväten. Etanol är även lösligt i vatten, eller blandbart i alla proportioner som det kallas när man löser en vätska i en annan.