9 svar
379 visningar
RonyaF behöver inte mer hjälp
RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 13:56 Redigerad: 11 jul 2020 15:20

Enzymatisk aktivitet

Förlåt för många frågor heheh

Vid en annan laboration så skulle vi undersöka den enzymatiska aktiviteten! Problemet är bara att jag inte kan koppla någon fakta alls till vårt försök! Som tidigare sagt så har vi inte fått instruktioner till laborationen.

Hur som haver, laborationen gick ut på att vi hade en provplatta med 3 gropar. Till den första så tillsattes bara stärkelse (från potatis), till den andra så tillsattes stärkelse+jod, då så bildades det små blåa korn, till den tredje så tillsattes stärkelse, jod och även saliv! Vet att saliv innehåller amylas som är en nedbrytare, men jag såg ingen skillnad i den andra och tredje gropen dvs att den med bara stärkelse och jod var exakt likadan som den med saliv också! Vad kan jag dra för slutsatser?vet


att amylas ifrån salivet borde bryta ner stärkelsen och få jodidlösningen att avfärgas då det är pga stärkelsen som jodidlösningen blir violett. Men vad betyder det att inget hände med mitt försök? är det något med mitt saliv då eller kan det ha varit att det inte tog tillräckligt lång tid för att se någon skillnad??

Du verkar veta bakgrundsinformationen iallafall. Jag tror inte att det var för kort tid, enzymerna börjar jobba direkt. Det kanske var så att jodiden denaturerar proteinet...? I vilken ordning tillsatte du saliv stärkelse och jod?

 

 

Sök "labb stärkelse" i pluggakutens sökfunktion. Denna labb är klassisk och alla verkar göra den (jag fick aldrig göra den).

RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 15:45
Qetsiyah skrev:

Du verkar veta bakgrundsinformationen iallafall. Jag tror inte att det var för kort tid, enzymerna börjar jobba direkt. Det kanske var så att jodiden denaturerar proteinet...? I vilken ordning tillsatte du saliv stärkelse och jod?

 

 

Sök "labb stärkelse" i pluggakutens sökfunktion. Denna labb är klassisk och alla verkar göra den (jag fick aldrig göra den).

ordningen var stärkelse-jod-saliv

RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 15:59

Jag hittade inget när jag sökte upp labbar..:(

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 jul 2020 16:26
RonyaF skrev:

Jag hittade inget när jag sökte upp labbar..:(

Vilka sökord använde du? När jag skrev in "lab* stärkelse" (fast utan citattecken) i Pluggakutens sökruta fick jag åtminstone två träffar som verkade relevanta (och många som bara verkade innehålla det ena ordet).

RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 17:48
Smaragdalena skrev:
RonyaF skrev:

Jag hittade inget när jag sökte upp labbar..:(

Vilka sökord använde du? När jag skrev in "lab* stärkelse" (fast utan citattecken) i Pluggakutens sökruta fick jag åtminstone två träffar som verkade relevanta (och många som bara verkade innehålla det ena ordet).

Hittar inget som svarar på min fråga... har redan faktan men förstår inte varför mitt saliv inte hade någon påverkan

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 jul 2020 19:03
RonyaF skrev:
Smaragdalena skrev:
RonyaF skrev:

Jag hittade inget när jag sökte upp labbar..:(

Vilka sökord använde du? När jag skrev in "lab* stärkelse" (fast utan citattecken) i Pluggakutens sökruta fick jag åtminstone två träffar som verkade relevanta (och många som bara verkade innehålla det ena ordet).

Hittar inget som svarar på min fråga... har redan faktan men förstår inte varför mitt saliv inte hade någon påverkan

Det var något helt annat än du skrev förra gången... Det är inte lätt för oss att försöka hjälpa dig om du skriver en sak när du menar en annan. Vi som svarar här är inga tankeläsare. 

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 11 jul 2020 19:14 Redigerad: 11 jul 2020 19:15

Förlåt för många frågor heheh

Vadå! Det är det bästa man kan göra när man lär sig. Det är det brist på nu på sommaren på PA dessutom!

Om du skriver labbrapporten så skriv vad du förväntar dig, alltså att koppen med saliv inte borde ha blivit blå/lila. Sedan ger du några gissningar på varför du inte observerade det förväntade. Jag har erbjudit en förklaring; enzymerna i saliven som bryter ner stärkelse denatureras av jod. 

Vad det än är för anledning så måste det grunda sig i att enzymerna inte jobbade, eller inte jobbade tillräckligt snabbt. Har du lärt dig om enzymer och vad som påverkar deras aktivitet?

RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 19:46
Smaragdalena skrev:
RonyaF skrev:
Smaragdalena skrev:
RonyaF skrev:

Jag hittade inget när jag sökte upp labbar..:(

Vilka sökord använde du? När jag skrev in "lab* stärkelse" (fast utan citattecken) i Pluggakutens sökruta fick jag åtminstone två träffar som verkade relevanta (och många som bara verkade innehålla det ena ordet).

Hittar inget som svarar på min fråga... har redan faktan men förstår inte varför mitt saliv inte hade någon påverkan

Det var något helt annat än du skrev förra gången... Det är inte lätt för oss att försöka hjälpa dig om du skriver en sak när du menar en annan. Vi som svarar här är inga tankeläsare. 

”är det något med mitt saliv...” står med från första början:))

RonyaF 153
Postad: 11 jul 2020 19:47 Redigerad: 11 jul 2020 19:47
Qetsiyah skrev:

Förlåt för många frågor heheh

Vadå! Det är det bästa man kan göra när man lär sig. Det är det brist på nu på sommaren på PA dessutom!

Om du skriver labbrapporten så skriv vad du förväntar dig, alltså att koppen med saliv inte borde ha blivit blå/lila. Sedan ger du några gissningar på varför du inte observerade det förväntade. Jag har erbjudit en förklaring; enzymerna i saliven som bryter ner stärkelse denatureras av jod. 

Vad det än är för anledning så måste det grunda sig i att enzymerna inte jobbade, eller inte jobbade tillräckligt snabbt. Har du lärt dig om enzymer och vad som påverkar deras aktivitet?

Tack för hjälpen <3 Har lite bakgrundsfakta :)

Svara
Close