5 svar
182 visningar
melinasde 236 – Fd. Medlem
Postad: 28 okt 2020 19:50

Enzymaktivitet varm vs kall miljö

hej, har en laboration där man studerar enzymaktiviteten. enzymet är katalas i potatis, och enzymet skapades genom att blanda vatten och mixa det med potatisbitar i en hushållsmixer. mina tester var sen att frysa enzymblandningen i 10 minuter samt att koka ett annat provrör med samma mängd enzymlösning (5 cm^3), resultatet var att bubblor uppstod i samband med att man blandade ner väteperoxiden i den kylda lösningen, men inga bubblor uppstod när man blandade ner väteperoxiden i den varma lösningen? Hur kommer detta sig? borde inte den varma lösningen ge mer bubblor pga temperatur främjar reaktionshastigheten?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 28 okt 2020 21:53

Vilken sorts ämnen är enzymer? Vad händer med den sortens ämnen när de upphettas?

melinasde 236 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2020 09:56
Smaragdalena skrev:

Vilken sorts ämnen är enzymer? Vad händer med den sortens ämnen när de upphettas?

enzymer är proteiner? läste att de förstörs när de upphettas.. men sedan vet jag inte vad som händer mer när de fryses?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 29 okt 2020 10:14

Det händer ite särskilt mycket när man fryser ner enzymerna - de tinar igen när det blir varmare.

melinasde 236 – Fd. Medlem
Postad: 29 okt 2020 10:21
Smaragdalena skrev:

Det händer ite särskilt mycket när man fryser ner enzymerna - de tinar igen när det blir varmare.

okej så slutsatsen är bara att de ''fastnar'' när man fryser de medan de förstörs när man kokar de? Har inte det något med exoterma och endoterma reaktioner och kemisk jämvikt med att göra också?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 29 okt 2020 11:21

Har inte det något med exoterma och endoterma reaktioner och kemisk jämvikt med att göra också?

Det behövs i alla fall inte för att förklara resultatet.

Svara
Close