1 svar
344 visningar
hejjagfattarnada 42
Postad: 13 maj 2020 03:51

Enzymaktivitet (Kat, katal)

Hej!

Jag har en fråga om definitionen av enzymaktivitet, kat (också kallat katal). Det står lite olika beroende på var man kollar. 

På vissa ställen står det att 1 kat = det antal enzymer som krävs för att omvandla 1 mol substrat till produkt på 1 sekund. Denna definition väcker dock en del frågetecken hos mig. I och med att enzymers aktivitet varierar beroende på pH, temperatur etc så bör ju 1 kat variera mycket beroende på dessa olika faktorer? Om det alltid tar 1 kat att göra om 1 mol substrat till produkt på 1 sekund, så måste det ju betyda att "kat" inte är konstant. Alltså säger kat inte så mycket om enzymet egentligen, eftersom 1 kat inte är konstant - ibland betyder det ett större antal enzymer och ibland är 1 kat ett mindre antal enzymer. Om man säger att det krävs 1 kat i något sammanhang, så skulle det egentligen bara säga att det krävdes ett okänt antal enzymer för att göra 1 mol produkt på 1 sekund, men egentligen inte något om hur många mol av enzymet. 

Dock står det samtidigt att kat har definitionen mol/s. Då antar jag att man menar mol produkt (eller substrat) per sekund. Men detta säger också emot att kat skulle vara antalet enzymer som krävs.

Är det någon som förstår vad jag menar och skulle vilja förklara? Väldigt tacksam isåfall! 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 13 maj 2020 08:57

Enzymaktiviteter brukar vara definierade vid kroppstemperatur och fysiologiskt pH. Då borde enzymaktiviteten hos olika enzymer gå att jämföra med varandra.

Var detta svar på dina frågor? Om inte, så förklara tydligare vad det är du menar!

Svara
Close