enzymaktivitet
Hur påverkas enzymet katalas av kyla/värme?
"När det var kyla var katalas aktiviteten långsam, alltså att reaktionen gick långsam. När det var värme var det ingen aktivitet hos katalas, likaså även när vi använde blyjonslösning. När det gäller utspädning var aktiviteten hos katalas högre hos den icke utspädda blandningen än hos den utspädde blandningen."
Enzymers aktivitet påverkas precis som alla kemiska reaktioner av värmen i omgivningen. Är det varmare ökar aktiviteten, och är det kallare minskar aktiviteten. Motsvarande icke-katalyserade reaktion följer även den samma trend, snabbare vid högre temperatur o.s.v.
Men enzymer är proteiner, som i sig påverkas av temperaturen. Det tydligaste exemplet på detta är när enzymer hettas upp lite för mycket, vilket får proteinet att börja veckas upp, och om det blir för varmt för enzymet denaturerar det - och då försvinner den enzymkatalyserade aktiviteten.
Tack så mycket för svaret!!
För all del, kul att det hjälpte!