Enzymaktivitet
Visar förståelse för att det pH-värde som enzymet fungerar vid beror av
proteinets primärstruktur, aminosyrorna och deras olika egenskaper.
Detta står som krav för oss när vi ska förklara hur enzymaktiviteten påverkas av förändrat PH-värde.
Har jag besvarat det i följande: Det aktiva centrumet innehåller katalytiska grupper (aminosyrornas sidokedjor) som underlättar bildning och brytning av bindningar genom att sänka aktiveringsenergin. De krafter som verkar i ett protein handlar om dispersionskrafter, elektrostatiska krafter, vätebindningar och hydrofoba interaktioner. Det innebär till exempel att ett förändrat pH påverkar laddade sidokedjor genom syra-basreaktioner.
Eftersom enzymer är proteiner påverkas de lätt av förändringar i pH. De flesta proteiner är aktiva i pH-området 5 till 9. Ett förändrat pH-värde påverkar laddade polära sidokedjor i aminosyrasekvensen. Det kan i sin tur påverka inbindningen av substrat men också reaktionsmekanismen i katalysen eftersom sidokedjor i det aktiva sätet kan påverkas. Vid stora pH-förändringar kan även proteinets struktur förändras. Alla de här förändringarna påverkar enzymets aktivitet.
Det du skrivit stämmer.
Men hade du någon fråga? Eller, vad vill du få hjälp med?
Om följande krav: Visar förståelse för att det pH-värde som enzymet fungerar vid beror av
proteinets primärstruktur, aminosyrorna och deras olika egenskaper, är med i mitt svar