enzym pepsin
Hej hade en fråga varför pepsin slutar fungera när det transporteras vidare till tolvfingertarmen med maten vi äter?
Tacksam för svar!
Hur skiljer sig miljön åt mellan magsäcken och tolvfingertarmen?
I magsäcken är miljön sur med ett lågt pH på ca 1 för att ämnena från den kost vi äter ska brytas ner, inte hundra hur det är i tolvfingertarmen.
Har ni gått igenom vad bukspottet som utsöndras in i tolvfingertarmen innehåller?
Nej vi har inte haft någon genomgång angående ämnesomsättningen endast lite om enzymer i biokemi, så det hela är lite nytt
Bukspottet innehåller flera enzymer, vilka hjälper till att bryta ner det vi ätit, samt även en hel del bikarbonat (basiskt), som neutraliserar syran och ökar pH en aning till ungefär ~8.5.
Okej så logiskt tänkt slutar pepsin fungera på grund av bukspottets innehåll som höjer pH värdet till basiskt?
itter skrev:Okej så logiskt tänkt slutar pepsin fungera på grund av bukspottets innehåll som höjer pH värdet till basiskt?
Ja, precis så. Pepsin är helt anpassat till att vara som mest aktivt vid så lågt pH som vi har i magsäcken. Enzymets tredimensionella struktur är optimal, för att klyva proteiner. När sedan pH ökar från magsäckens 1.5-3.5 upp till 8.5 i tolvfingertarmen, minskar koncentrationen av vätejoner rejält (7 tiopotenser). Detta får till följd att pepsinet denaturerar helt, och blir helt inaktivt, samt nu lätt att klyva av andra proteaser i bukspottet.
Generellt tolererar proteiner, bl.a enzymer, en viss variation av pH (+/- 2 pH enheter), men inte en så stor som i detta fall. Därför behövs olika proteaser, som är optimerade för att tolerera det lokala pH:t i den platsen där enzymet skall verka.
Så skulle man säga att pepsin verkar i magsäcken i matspjälkningskanalen? Eller verkar den någon annanstans också?
Pepsin kan bara verka (som i att vara aktiv) vid det låga pH i magsäcken, så ja pepsin verkar där. Detta enzym bildas inte heller av celler utanför magsäcken.