Enzym i saliv
Hej! Jag behöver hjälp med en naturvetenskaplig rapport och förstår inte helt vilket resultat jag har fått. MIn rapport handlar om enzym i saliv. Min laboration går ut på att jag måste ta reda på vilket utav fyra provrör som innehåller stärkelse och det får jag fram genom jodlösningen.
Jag utförde laborationen och provrören innehåller detta.
Provrör
A= Vatten, stärkelselösning, jodlösning
B= Salivlösning, koka, stärkelselösning, jodlösning
C= Salivlösning, saltsyra, stärkelselösning, jodlösning
D= Salivlösning, stärkelselösning, jodlösning
Jag kan inte publicera någon bild men färgen som jodlösningen gav på de olika provrören är detta.
Provrör
A= Lite färg i botten
B=Otroligt lite färg i botten
C=Mest färg i botten
D=Otroligt lite färg i botten
Min fråga är då vilka av dessa provrör ska ha en färg som visar att den innehåller stärkelse och varför samt de som inte har mycket färg hur kommer det sig?
Min teori är att provrör C som innehåller saltsyra. Enzymer från amylaset (salivlösningen) denatueras eftersom PH värdet är lågt då lösningen blandas med saltsyra. När pH är låg kan inte enzymet (protein) bryta ned stärkelse och därför leder det till att lösningen innehåller stärkelse och har därför mest färg (som tyder på stärkelse).
Behöver först göra en tabell under resultat där jag skriver vilka som innehåller stärkelse och om de fått färg. Kan ha varit att jag gjort fel och då har jag med det i felkälla. Sedan under diskussion kan jag diskutera min ”teori”.
Skulle uppskatta att få hjälp.
När jod tillsätts till en stärkelselösningen blir lösningen blå/lila, det är ett vanligt reagens till stärkelsen.
Om nu amylaset bryter ner stärkelse, hur skullet det provröret se ut med tanke på det jag skrev ovan?
rohanzyli skrev:När jod tillsätts till en stärkelselösningen blir lösningen blå/lila, det är ett vanligt reagens till stärkelsen.
Om nu amylaset bryter ner stärkelse, hur skullet det provröret se ut med tanke på det jag skrev ovan?
Provröret skulle vara genomskillnigt eftersom stärkelsen brutits ned.
Vet du något om provrören? De ovanför var vad jag blanda och det nedanför är färgen/resultatet. Kan du säga till mig ifall blandningarna stämmer överens med färgerna och om/om inte varför?
Tacksam för svar!
Samt att färgen på provrören betyder att den innehåller stärkelse.
Korrekt!
I provröret med saltsyra bör inte stärkelsen brytas ner, tänk på när vi sväljer maten (eller vad det nu kan va) så sväljer vi även med amylas i det. Amylaset funkar inte när det når magsäcken eftersom där finns saltsyra som denaturerar amylaset. Så din teori om provrör C stämmer väl!
Provrör A är ju bara ett kontrollrör när en jodlösning färgar stärkelselösningen så du kan jämföra färgen i den mot resten.
I provrör B händer även något när man kokar molekyler, strukturen bryts upp och små glukosenheter fås istället som är mer lättåtkomligt för amylaset att göra sitt jobb på. Vet ej om du kokade stärkelselösningen med salivet? Annars förstörs ju amylaset där men då skulle det vara massa färg kvar i det röret.
Provrör D är ju som den vanliga processen i munnen.
I provrör B så kokade jag endast salivlösningen och sedan när den svalnat hällde jag över stärkelselösning och jodlösning. Det betyder väll att den innehåller stärkelse eftersom amylaset denaturerats för den hade för hög temperatur? Alltså ska den ha färg som du sa.
Vad menar du med den vanliga processen (provrör D)?
Den har salivlösning, stärkelselösning samt jodlösning.
Provrör A har samma sak fast med vatten.
Så som resultat, ifall jag skriver detta:
provrör A stärkelse
provrör B stärkelse
provrör C stärkelse
provrör D stärkelse
Stämmer detta? Kan dock säga att jag har lite felkällor eftersom provrör B och D inte fick så mycket färg.
Tack för ditt svar! Hoppas du kan svara så snart som möjligt:)