Enzym
Vad händer när fosfoglycerat kinas slutar fungera i glykolysen?
Börja med att beskriva hur långt du kommit med ditt svar, så blir det enklare att hjälpa dig vidare.
Jag fick den funderingen när jag kollade på reaktionsstegen men eftersom reaktionen inte är reversibel när fosfoglyceratkinas binder in antar jag att hela reaktionen stannar om enzymet slutar fungera?
Tillägg: 29 apr 2024 22:25
Eller så går den väldigt långsamt.
Den reaktionen som fosfoglyceratkinas katalyserar är reversibel.
Men katalyseras inte den reaktionen (alls), tar det stopp i glykolysen. Glykolysen är en sammanhängande kedja av enzymer, som behöver arbeta i följd för att nedbryningen av glukos skall kunna ske. Blir det stopp på vägen, stannar det upp.
Det sker på samma sätt i andra metabolismvägar, där många reaktioner följer efter varandra.
Bild från nätet. Den är väl inte reversibel?
Det spelar alltså inte någon roll om reaktionen är reversibel eller inte - oavsett stannar det upp så fort enzymets funktion slutar?
naturnatur1 skrev:Bild från nätet. Den är väl inte reversibel?
I din bild är ingen av reaktionerna med ATP/ADP reversibel, vilket beroende på sammanhanget stämmer.
Om du bara ser till nedbrytningen av glukos till pyrovat, så går dessa reaktioner tillsammans åt "ett och samma håll", d.v.s. det sker ingen ombildning "åt andra hållet". Troligtvis har den som skapade bilden valt bort att visa att reaktionen 7 är reversibel (den informationen behövs inte i just det sammanhanget).
Är sammanhanget istället enzymerna som deltar "glycolytic enzymes", så är även reaktionerna med ATP reversibla (det är dessa enzymer som används bl.a. för att återbilda glukos, under den så kallade glukoneogenesen, samt för att omvandla laktat tillbaka till glukos). I det lite större sammanhanget, d.v.s. med dessa enzymer och deras roller i metabolismen, så är reaktionen reversibel.
Det spelar alltså inte någon roll om reaktionen är reversibel eller inte - oavsett stannar det upp så fort enzymets funktion slutar?
Ja, finns det ingen aktivitet hos det enzymet (7 eller något av de andra) så bildas ingen produkt - och då finns det inget substrat för de enzymer som fortsätter att omvandla produkten från 7.
Tack, min lärare pratade igår under lektionen reglering av glykolysen. Vad innebär detta och hur ser man det?
Hur skulle du beskriva reglering?
Vilka enzymer som regleras får man nog bara lära sig (men jag vet inte om det krävs under Ke2).
Är det hexokinas, fosfofruktokinas och pyruvatkinas?
Jag skulle beskriva reglering som "hur man styr reaktionen". Om det bildas för mycket av ett visst ämne leder detta till att reaktionen kommer förskjutas åt ett håll som jämnar ut detta enligt Le chateliers princip.
Tror det blir enklare att fortsätta i din andra tråd:
https://www.pluggakuten.se/trad/reaktioner-355/
Jag fortsätter svara i den istället för i båda trådarna.