Entalpiändring
Har stött på ett litet problem när det kommer till beräkning av entalpiändringar. Många frågor i min bok beskrivs ofta med en reaktionsformel där de även specificerar antalet mol av ett ämne. Första delfrågan brukar ofta fråga efter hur mycket energi som frigörs. Följdfrågan på det frågar sedan efter . Då tänker jag att det logiskt sätt är den frigjorda energin som blir ∆H. I boken ska de däremot alltid skriva svaret i kJ/mol (). Vilket jag inte förstår varför alls.
swaggerdabber44 skrev:Har stött på ett litet problem när det kommer till beräkning av entalpiändringar. Många frågor i min bok beskrivs ofta med en reaktionsformel där de även specificerar antalet mol av ett ämne. Första delfrågan brukar ofta fråga efter hur mycket energi som frigörs. Följdfrågan på det frågar sedan efter . Då tänker jag att det logiskt sätt är den frigjorda energin som blir ∆H. I boken ska de däremot alltid skriva svaret i kJ/mol (). Vilket jag inte förstår varför alls.
Vad skulle du vilja ha för enhet?
Smaragdalena skrev:swaggerdabber44 skrev:Har stött på ett litet problem när det kommer till beräkning av entalpiändringar. Många frågor i min bok beskrivs ofta med en reaktionsformel där de även specificerar antalet mol av ett ämne. Första delfrågan brukar ofta fråga efter hur mycket energi som frigörs. Följdfrågan på det frågar sedan efter . Då tänker jag att det logiskt sätt är den frigjorda energin som blir ∆H. I boken ska de däremot alltid skriva svaret i kJ/mol (). Vilket jag inte förstår varför alls.
Vad skulle du vilja ha för enhet?
Enbart Joule hade besparat mig väldigt mycket tid. Så Joule isåfall.
Men hur många joule som frigörs beror på hur stor substansmängd som reagerar. Det frigörs dubbelt så mycket energi om två mol reagerar som om 1 mol reagerar.
I vissa tillämpningar räknar man inte med kJ/mol utan kJ/kg istället. Praktiskt ibland!