Entalpi och Entropi
Behöver hjälp med dessa begrepp.. Någon som kan förklara dessa någorlunda utförligt?
Entropi är ett mått på oordning och entalpi är värmeinnehållet som betecknas "H"
Jag är osäker på hur begreppen används i Kemi 1. För att svara utförligt skulle man nog behöva en högskolekurs, men översiktligt så är entropi ett systems oordning, och entalpi är ett mått på termodynamisk "potential".
Entropin S definieras (inom klassisk termodynamik) genom att entropin vid reversibel tillförsel av värmeenergin Q vid temperaturen T ökar med Q/T. Entropin kan ses som ett mått på hur mycket värme i ett system som inte kan användas till arbete. Om två behållare med olika varm gas hålls åtskiljda (låg entropi) kan temperaturskillnaden omvandlas till arbete i en värmemotor. Om gaserna blandas (oordningen och entropin ökar) kan värmeenergin inte längre utvinnas genom arbete, eftersom det inte finns någon temperaturskillnad längre.
Entalpin H definieras som summan av systemets kinetiska energi, potentiella energi och produkten av systemets tryck och volym: . Anledningen till att detta något krystade uttryck fått ett eget namn är att när man tillför värme till ett system vid konstant tryck, så kan man visa att , dvs att ändringen i entalpi är precis lika med den tillförda värmeenergin.
Entropi är ett mått på oordning. Entropin i ett system kan öka spontant, men för att dntropin skall minska, måste man tillföra energi. En vardaglig liknelse: Hemma hos mig blir det stökigt alldeles av sig självt, men vill jag få det fint måste jag tillföra energi i form av städning.
På gymnasienivå kan man säga att entalpi betyder energiinnehåll. Man kan inte mäta entalpin direkt, utan man man måste bestämma sig för en noll-nivå. Vanligen väljer man normalt tryck och temperatur samt rena grundämnen som noll-nivå.
haraldfreij skrev:Jag är osäker på hur begreppen används i Kemi 1. För att svara utförligt skulle man nog behöva en högskolekurs, men översiktligt så är entropi ett systems oordning, och entalpi är ett mått på termodynamisk "potential".
Entropin S definieras (inom klassisk termodynamik) genom att entropin vid reversibel tillförsel av värmeenergin Q vid temperaturen T ökar med Q/T. Entropin kan ses som ett mått på hur mycket värme i ett system som inte kan användas till arbete. Om två behållare med olika varm gas hålls åtskiljda (låg entropi) kan temperaturskillnaden omvandlas till arbete i en värmemotor. Om gaserna blandas (oordningen och entropin ökar) kan värmeenergin inte längre utvinnas genom arbete, eftersom det inte finns någon temperaturskillnad längre.
Entalpin H definieras som summan av systemets kinetiska energi, potentiella energi och produkten av systemets tryck och volym: . Anledningen till att detta något krystade uttryck fått ett eget namn är att när man tillför värme till ett system vid konstant tryck, så kan man visa att , dvs att ändringen i entalpi är precis lika med den tillförda värmeenergin.
Harald, skulle du kunna svara på denna då? Beskriv begreppen entalpi och entropi genom att sätta in dom i ett praktiskt sammanhang?