Entalpi
Hej!
Jag undrar en sak ang. entalpi i lösningar, när man ska lösa ett salt i vatten som ger en exoterm reaktion (exempelvis). När man ska beräkna q och man vet att c= 4,19 , massan för saltet är 3,5 g och vattenvolymen är 50 ml samt att temperaturökningen är 10 grader, ska man då göra följande uträkning (alltså att man adderar vattnets vikt och saltets vikt)?
4.19*(3,5+50)*10= 2240 J -> - 2,240 kJ (eftersom det är en exoterm reaktion)
Om det inte är rätt - varför ska man inte addera saltet och vattenvolymen?
//Strawberry88
Nej, man skall bara räkna med vattnets massa.
Det går åt mycket energi för att värma 1 gram vatten 1 grad (mer än för de allra flesta andra ämnen). Det går åt ganska lite energi för att värma 1 gram salt 1 grad. Du får alltså ett större fel om du räknar på hela lösningens massa än bara på vattnets.
I en perfekt värld borde man beräkna (4,19*50+a*3,5)*10 men skillnaden skulle inte bli stor eftersom a (d v s värmekapaciteten för saltets joner när de redan är upplösta i vatten) är litet jämfört med 4,19.
Jag skulle säga att man får en bättre uppskattning av q genom att ta med saltets massa. Vattens specifika värmekapacitet sjunker när man blandar in salt, vilket man kan kompensera för genom att räkna med en lite större massa. Vid 7 % salt har värmekapaciteten sjunkit till 3,8 kJ/(kg*K), vilket motsvarar en minskning med 9 %. Om man räknar med massan 53,5 istället för 50 gram (7 % ökning) får man ett mindre fel.
Hmm... Okej, så det finns ingen direkt "rätt" metod? Magnus E skriver att man adderar på hans sida:
http://ehinger.nu/undervisning/kurser/kemi-1/lektioner/termokemi/682-varmekapacitet.html. Samtidigt vet jag inte hur jag ska lösa en sådan uppgift på ett prov, eftersom det verkar vara olika.
Skriver du hur du gör (och gärna varför) så tycker jag man borde ge rätt för båda.
Det finns en rätt metod, men man måste göra experiment för att ta reda på vilken av dessa två hypoteser som stämmer!